Savez 90 Zelenih Srbije: Nedimoviću, objavite ugovor o prodaji zemlje Slovencima 1Banatska polja Foto: M. P.

Stranka Savez 90 Zelenih Srbije zatražila je danas od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da objavi ugovor sa slovenačkom kompanijom kojoj je prodato oko 4.000 hektara zemlje u Banatu, a od Vlade Srbije da se hitno donese Zakon o zabrani prodaje zemljišta strancima.

„Tražimo od minstra poljoprivrede Branislava Nedimovića da hitno javno objavi ugovor sa slovenačkom kompanijom, a od Vlade Srbije da se hitno donese Zakon o zabrani prodaje zemljišta strancima“, rekao je predsednik te stranke Đura Vlaškalić.

Bračni par Iza i Samo Login, vlasnici firme Outfit 7 kupili su, kako su preneli mediji, 3.800 hekatra zemlje u Banatu da bi se bavili organskom proizvodnjom.

Ta stranka je u saopštenju navela da smatra da zemlju uopšte ne bi trebalo prodavati stranim državljanima, jer je to nacionalni prirodni resurs koji se ne obnavlja.

„Ovo jedan neuračunljiv potez države. Za nas iz Saveza 90 Zelenih Srbije prodaja zemljišta je prodaja suvereniteta. Ne smemo zaboraviti da su nas zemlja i energetika spasili kad je bilo najteže“, navodi se u saopštenju stranke.

Dodaje se da javnost želi da zna detalje tog ugovora, „da li su dobili sredstva od države, da li su oslobođeni poreza i taksi za vodoprivredu, gde je objavljen konkurs za prodaju zemljišta“.

Vlaškalić je upitao vlast da li je rasprodaja jedini vid privređivanja u poljoprivredi i zašto su stočari iz sela Dobrica u Banatu ostali bez 750 hektara pašnjaka.

„Tu zemlju je kupio, pod čudnim okolnostima, jedan Beograđanin, uz mogućnost promene namene zemljišta“, rekao je Vlaškalić.
Upitao je „ko garantuje stočarima iz Dobrice da na tom zemljistu neće biti deponija smeća“.

„Selo je udaljeno od većih gradova, broj stanovnika je smanjen, sa 3.000 stanovnika, za manje od dve decenije i spali su na jedva 1.000 duša. Selo je u velikoj meri živelo od stočarstva i proizvodnje pravog, ekološkog, mleka sa pašnjaka“, rekao je Vlaškalić.

On je rekao da je „najčudnije to što je nedavno doneta uredba po kojoj će državno poljoprivredno zemljište lošijeg kvaliteta moći da se daje u zakup za izgradnju objekata za obnovljive izvore energije, geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina, ali i odlaganja jalovine i drugih štetnih materija i to na period od 30 godina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari