Šefica Kancelarije MMF u Srbiji: Važne mere za ublažavanje posledica krize izazvane ratom u Ukrajini 1Foto: Stanislav Milojković

Za Srbiju, kao i za druge zemlje, je važno da utvrdi mere za ublažavanje posledica krize izazvane ratom u Ukrajini, ukazala je danas šefica Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julija Ustjugova.

„Zbog rata u Ukrajini ekonomije u svetu suočavaju se sa novim nesigurnostima, koje se prelivaju iz jedne u drugu zemlju. Poskupela je nafta kao i druga roba, a visoka inflacija najviše ugrožava siromašne slojeve stanovništva“, rekla je Ustjugova na Kopaonik biznis forumu koji je danas počeo i trajaće do 9. marta.

Istakla je da će najranjivijim kategorijama stanovništva biti potrebna pomoć države.

Prioritet za sve države je, kako je navela, da u novoj krizi nastoje da očuvaju makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

Ustjugova je ocenila da je Srbija u vreme pandemije uspela da očuva ekonomsku stabilnost, da je fiskalna i monetarna politika bila dobra i da je privredni rast bio bolji nego u zemljama regiona.

Ona je najavila da će uskoro biti obavljena druga revizija aranžmana MMF sa Srbijom.

Za dalji ekonomski napredak Srbije po njenim rečima važno je poboljšanje poslovnog okruženja, razvoj tržišta kapitala, nastavak reforma javnih preduzeća, zelena tranzicija, ali i pravedna tranzicija kako bi se na najbolji način pomoglo onim koji će biti žrtve ovog procesa.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari