Šel i Mamoet napustili poslove u Rusiji, Putin potpisao odobrenje 1foto BETAPHOTO/Maxim Blinov

Britanska naftna kompanija Šel i holandski specijalizirani izvođač radova Mamoet dobili su odobrenje od ruskog predsednika Vladimira Putina za prenos naftne i gasne imovine u toj zemlji.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Putin je potpisao posebnu rezoluciju o prenosu 50 odsto udela Šela u Salym Petroleum Development i Khanty-Mansiysk Oil & Gas Union na GPN Middle East Projects, posebno stvorenu podfirmu ruske naftne kompanije Gaspromnjeft.

Šel je postao deoničar Salym Petroleuma 1996. godine kada je Rusija otvorila svoj naftni sektor za međunarodne naftne kompanije, a Gaspromnjeft se pridružio projektu nakon akvizicije drugog partnera tog poduhvata, Sibir Energy na berzi u Velikoj Britaniji, 2009. godine. Salym Petroleum nije otkrio svoju proizvodnju nafte za 2022., ali najnoviji dostupni podaci ruskog ministarstva energetike sugerišu da je proizvodio oko 120.000 barela dnevno u 2021. iz svoja tri polja Salym u Zapadnom Sibiru.

Najvredniju imovinu kompanije Šel u Rusiji njen udeo u projektu nafte i gasa Sahalin 2 na dalekom istoku zemlje Moskva je eksproprisala prošle godine. Osim što je odobrio transfer preostale imovine kompanije Šel u Rusiji, Putin je takođe potpisao predlog da se Mamoetu omogući da proda svoju rusku podfirmu igraču registrovanom u Kini.

Mamoet je intenzivno radio za ruske naftne, gasne i petrohemijske kompanije, stekavši jedan od svojih najvećih ugovora u maju 2020. za podizanje i ugradnju 42 velika modula za obradu na tri betonska gravitaciono zasnovana temelja za projekat Arctic LNG 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari