Seničić (JUTA): Gasi se nada da će Srbija pomoći turističkim agencijama 1Aleksandar Seničić Foto: Medija centar Beograd

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da postoji „samo još nekoliko procenata nade“ da će država naći načina da pomogne turističke agencije i posebnim merama kako bi ublažile posledice pandemije virusa COVID-19.

„Čekamo od Vlade Srbije sutra zvaničan stav, ali imamo sve manje nade, tek nekoliko procenta da će država naći načina da pomogne agencije i posebnim merama jer četiri meseca nemaju nikakve prihode“, rekao je Seničić za Betu.

Dodao je da skoro ni jedna država u Evropi nije izostavila dodatnu pomoć turističkim agencijama, da je Crna Gora nedavno produžila pomoć sa 70 odsto bruto zarade, a da Velika Britanija etapno produžava finansijsku podršku na po tri meseca.

„Nama su rekli da jedino što mogu jeste da nam ponude kredite iz Fonda za razvoj, a to nije pomoć, kredit je komercijalna stvar, ma koliko bila mla kamata, posebno je komercijalan kada se ima u vidu da  je za likvidnost.

On je rekao da se nada da će turistička sezona početi 1. jula i da su agencije razočrane stavom države da su zakasnili u donošenju tih mera.

Ministarstvo Finansija je najavljivao sektorsku pomoć za najugroženija grane privrede, a zatim je saopštilo da „ne postoje tehnički uslovi er je ukinuto vanredno stanje“ i nije moguće odobriti pomoć bez rebalansa budžeta za šta nema vremena zbog izbora.

„Velike agencije će bez te dopunske pomoći preživeti otpuštanjem zaposlenih, a male će teško opstati“, rekao je Seničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.