Sindikalci „Fijat plastika” pisali premijerki Brnabić i ponovili svoje zahteve 1Foto: Z. Mišić

Članovi Štrajkačkog odbora i sindikata „Fijat plastika” pisali su danas premijerki Ani Brnabić. U svom pismu podsetili su da štrajkuju već punih šest meseci i ponovili svoje zahteve da im se zarade i druga primanja vrate na period pre januara 2021. godine, kada su umanjena.

Takođe su u obraćanju premijerki napomenuli da nismu želeli da potpišemu Kolektivni ugovor, koji im je donosio smanjenje primanja i ograničenje prava na štrajk.

„Tokom štrajka suočili smo se sa kršenjem Zakona o štrajku od strane rukovodstva ’Fijat plastik”. To se ogleda u slanju Štrajkačkog odbora na plaćeno odsustvo i zabrani predsedniku Štrajkačkog odbora i njegovom zameniku da uđu u fabriku. Takođe, tokom štrajka rukovodstvo fabrike je premestilo mašine na kojima smo proizvodili branike, odnelo ih u drugi pogon, na kojima danas rade radnici iz Fijata. Obraćali smo se Inspekciji rada, koja je naložila rukovodstvu ’Fijat plastik’ da pregovaraju sa nama, ali se oni oglušuju o naloge Inspekcije rada, stoji u pismu predsednici Vlade Ani Brnabić, koje ispred Samostalnog sindikata „Manjeti Mareli” potpisao Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora „Fijat plastika”.

Sindikalci u svom pismu navode i da su se više puta susretali i razgovarali sa Ministarkom za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku, Darijom Kisić Tepavačević, kod koje su naišli na veliko razumevanje za njihove probleme, ali rukovodstvo „Fijat plastik” se i dalje ponaša nadmoćno i nedodirljivo i u odnosu čak i na najviše državne funkcionere Srbije.

Oni sa štrajkačima ne žele da razgovaraju ni uz posredstvo Agencije za mirno rešavanje sporova.

Lokalna samouprava Kragujevca, predvođena gradonačelnikom Nikolom Dašićem, se takođe ukljućila u rešavanje problema, ali se suočila sa istim postupcima „Fijat plastika”, kao i ministarka Kisić Tepavčević.

„Zbog svega iznetog, molimo vas za hitan sastanak sa vama, kao nosiocem  najviše izvršne vlasti u Republici Srbiji, da utvrdimo činjenice  i zajednički delujemo kako bi se sprovodili zakoni u Republici Srbiji”, ponovo apeluju radnici „Fijat Plastika” u pismu premijerki Ani Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari