Sindikalci "Fijat plastika" pregovaraće sa premijerkom 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Posle reagovanja javnosti da su službenici Bezbednosno informativne agencije (BIA) u utorak „ponudili razgovor“ predstavnicima sindikata „Fijat plastika“ koji su u štrajku već sedam meseci, predstavnici Štrajkačkog odbora sastali su se danas sa Ivicom Momčilovićem, zamenikom gradonačelnika Kragujevca.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković izjavio je za „Danas“ da je na tom sastanku dogovoreno da gradske vlasti posreduju sastanku štrajkača sa vrhom vlasti.

– Dogovoreno je da taj sastanak bude organizovan sa premijerkom Anom Brnabić. Nama ne bi smetalo i da bude sa samim Aleksandrom Vučićem, ako će to, konačno posle punih sedam meseci da završi situaciju koja traje u našoj fabrici, izjavio je za „Danas“ Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora „Fijat plastika“.

Po njegovim rečima, do tog sastanka bi moglo da dođe već naredne nedelje, a najkasnije do kraja meseca kada se završavaju godišnji odmori u „Fijat plastiku“.

Ono što se ne menja, i što je za Miljkovića „crvena linija“ sa koje se štrajkači neće povući, su njihovi uslovi zbog kojih su krenuli u štrajk od februara: da se mašine za proizvodnju vrate u hale „Fijat plastika“ (izmeštene u druge delove kompanije „Fijat“) i da im se vrati regres od januara ove godine koji je iznosio 20.000 dinara.

– Ako postoji volja, prvi uslov bi se završio za pola sata, a drugi je zaista smešna cifra za jednu tako veliku i ozbiljnu kompaniju i našu državu, kaže Miljković za „Danas“.

Javnosti je pažnju privuklo saopštenje štrajkača ove kompanije da je u utorak predsednika njihovog sindikata Aleksandra Koraća pozvao operativac BIA i „obavestio“ ih o navodnom informativnom razgovoru na koji bi bili pozvani sindikalni rukovodioci. Sindikalci su o tome odmah obavestili javnost, navodeći da se oni bore za radnička prava i da nisu politička organizacija koju interesuju ni vlast ni opozicija. Po njima radilo se o „vrsti pritiska od strane države na sindikalne organe“.

– Nemamo o čemu da razgovaramo sa operativcima Bezbednosno-informativne agencije. Ime i prezime operativca BIA rekli smo ministarki Kisić Tepavčević, izjavio je predsednik štrajkačkog odbora Miljković.

Inače, štrajkači iz „Fijat plastika“ više puta su se sastajali sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević od koje su dobili obećanje da će u ovom sporu posredovati Državna agencija za mirno rešavanje pravnih sporova, koja je kontaktirala poslovodstvo firme ali do pravih razgovora nikada nije došlo.

Posle više od pola godine došlo je do prvog sastanka štrajkača i poslovodstva „Fijat plastika“ krajem prošlog meseca ali je taj sastanak odmah okončan pošto su radnicima ponuđeni isti uslovi rada zbog kojih su oni stupili u štrajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari