Sindikalci Zastava oružje: Oslobađajuća presuda dokaz da je bilo mobinga 1Foto: Z. S. M.

Veće Višeg suda u Kragujevcu je donelo presudu kojom se odbija kao neosnovana žalba Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu, čime je potvrđena prvostepena presuda kojom je Dragan Ilić, predsednik Sindikata oslobođen optužbe da je izvršio krivično delo napad na službeno lice. Predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje Dragan Ilić oslobođen je optužbe da je 2018. godine napao Ivicu Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora, što je bio osnov da Tužilaštvo podigne optužnicu za napad na službeno lice.

Presudom Višeg suda stavljena je tačka na dugogodišnji sudski spor koje je Tužilaštvo vodilo protiv predsednika Sindikata, a na osnovu neistinitih navoda podnetih u krivičnoj prijavi od strane pukovnika Vojske Srbije Ivice Marjanovića koga je Vlada Republike Srbije delegirala u Nadzorni odbor fabrike, stoji u saopštenju Sindikalne organizacije Zastava oružje čiji je predsednik Dragan Ilić.

Po njihovom mišljenju dokazi koji su dostavljeni nisu bili objektivni ni dovoljni kako bi se prihvatili navodi i na osnovu kojih bi se osudio predsednik Sindikata koji je tih dana bio i predsednik Štrajkačkog odbora jer je više od 2.000 radnika štrajkovalo zbog teških uslova rada i niskih zarada.

Sam tok suđenja, za članove Sindikalne organizacije, su obeležile brojne kontraverze vezane za svedočenja ključnih svedoka, do toga da Vojnomedicinska akademija nije posedovala lekarsku dokumentaciju kojom se moglo utvrditi da je Ivica Marjanović 18. maja 2018. godine tražio lekarsku pomoć od iste ustanove.

– Nalaz i mišljenje stalnog sudskog veštaka, kao i svedočenja brojnih svedoka koji su dali iskaz u ovom postupku, a posebno svedoci optužbe, su u potpunosti doveli u pitanje osnovanost optužnice, što je Sud i potvrdio svojim uverenjem, kažu članovi Sindikalne organizacije u svom obraćanju medijima i javnosti.

Sindikalna organizacija Zastava oružje ocenjuje da je to bio i neuspeo pokušaj da se baci ljaga na funkciju Sindikalne organizacije koja je sve to vreme nastojala da spreči urušavanje fabrike i svojim aktivnostima zaštiti fabričke i radničke interese.

Po njihovim rečima napad na predsednika sindikata Oružara bio je i pokušaj nastojanja da se u drugi plan stave stvarni fabrički problemi, za šta odgovornost snosi i Nadzorni odbor na čijem je čelu Ivica Marjanović i za čijeg je mandata od 2017. godine fabrika uvećala dugovanja za preko 50 miliona evra i gde je potpuno urušen vrednosni sistem na kojima se temelji održivost fabričkog funkcionisanja.

– Sindikat je stava da je oslobađajuća presuda ujedno i osuda diskriminacije i mobinga koju je predsednik Nadzornog odbora, kao pripadnik Vojske Srbije, sprovodio prema članovima Sindikalne organizacije Zastava oružje, a sve u cilju razbijanja jedinstva Sindikalne organizacije Zastava oružje koja stoji na braniku zaštite fabrike, radnika, materijalnog osiromašenja i razaranja sindikalnog pokreta, zaključuju u svom saopštenju u Sindikalnoj organizaciji Zastave oružje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari