Sindikalisti na tapetu 1

Nakon što su se prethodnih dana predstavnici sindikata u JP „Komunalac“ u Novom Bečeju usprotivili izdavanju u zakup gasovodne mreže u ovoj opštini, tvrdeći da nema dugovanja zbog kojih se planira davanje u zakup ove mreže, novo rukovodstvo firme upozorilo je zaposlene da će biti kažnjeni otkazima.

Obrazloženju predsednika opštine, da JP “Komunalac” ima dugovanja od 40 miliona dinara, da je u protekle tri godine pravilo gubitke na distribuciji od 2 do 5 miliona dinara, da mu je gas među najskupljim u Srbiji, kao i da može doći do prekida snabdevanja gasom u grejnoj sezoni zbog neizmirenih obaveza prema Srbijagasu, predstavnici sindikata suprotstavili su svoje podatke.

– Izuzetno je sporno raspolaganje Opštine distributivnom mrežom, jer je ona građena isključivo sredstvima građana. Pitamo se u čijem je to interesu i šta građani i zaposleni u JP Komunalac dobijaju ovakvom odlukom. Nije tačno obrazloženje predsednika opštine da  JP “Komunalac” ima dugovanja od 40 miliona dinara, da je u protekle tri godine pravilo gubitke na distribuciji od 2-5 miliona,  da mu je gas među najskupljim u Srbiji, kao i da može doći do prekida snabdevanja gasom u grejnoj sezoni zbog neizmirenih obaveza prema Srbijagasu. Distribucija gasa je najprofitabilnija delatnost JP Komunalac i bez ovih prihoda preduzeće bi došlo u problem sa likvidnošću i bila bi ugrožena egzistencija zaposlenih– navodi je Rade Korovljev, predsednik sindikata JP “Komunalac”.

U sindikatu se pozivaju na završne račune za 2014 i 2015. godinu, koji pokazuju da je JP Komunalac poslovao sa dobitkom. Bilans stanja na dan 31.12.2016.godine pokazuje da dug prema dobavljačima, a jedan od njih je i Srbijagas ukupno iznosi 6,767 miliona dinara, a dug po osnovu bankarskog kredita je 13,32 miliona dinara čiji su mesečni anuiteti 1 milion dinara, i to se sve plaća iz tekućeg poslovanja,. Potraživanja JP Komunalac od korisnika usluga je 112 miliona dinara i sva su naplativa. Računi se svi plaćaju u rokovima od 45 do 60 dana a što se tiče cene gasa, koja iznosi 34,47 dinara po kubnom metru, šesnaest distributera je skuplje od novobečejskog, Među njima su Bečej, Zrenjanin, Temerin, kažu sindikalisti. Sa druge strane, opštinska vlast u Novom Bečeju pokušava da davanjem u zakup reši nagomilane dugove u dva preduzeća, „Komunalcu“ i Domu zdravlja, gde je minus na računima narastao na 170 miliona dinara. Dugovanja nisu nastala odjednom, već su se gomilala godinama i to pokazuju izveštaji revizora, poručuje vlast koju u Novom Bečeju predvodi SNS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari