Sindikat EPS-a protestovao sa zahtevom da se radnicima tog preduzeća isporuči uplaćeni ugalj 1foto Miroslav Dragojević

Sindikat Elektroprivrede Srbije (EPS) protestovao je danas ispred upravne zgrade kompanije u Beogradu sa zahtevom da se radnicima tog preduzeća isporuči uplaćeni ugalj za predstojeću zimsku sezonu.

Predsednik tog sindikata Milan Djorđević rekao je za Betu da dve trećine radnika tog preduzeća koje proizvodi 54 odsto od ukupne električne energije nije dobilo ugalj, iako ga je uplatilo po maloprodajnim cenama, dok se istovremeno oko 500 tona isporučuje privatnim stovarištima.

„Svesni smo kakva je energetska situacija i zato nisu svi radnici došli na protest jer rade, ali je među njima ogromno nezadovoljstvo jer se taj energent prodaje privatnim licima, a oni ne mogu da ga dobiju“, rekao je Djorđević.

Dodao je da radnici nisu protiv prioritetne isporuke uglja bolnicama, vrtićima, školama, vojsci i svim drugim državnim institucijama.

Djorđević je pozvao sve nadležne državne institucije da dođu u EPS i prekontrolišu sve tendere, način zapošljavanja i ostalo poslovanje koje, kako je rekao „nikad nije bilo štetnije“.

Istakao je da „vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić kriv za takvo stanje i da je posvađao radnike, da je sve ozvučeno radi prisluškivanja, terorisanja i smene onih koji ga kritikuju“.

On je rekao da Grčić ne poštuje Kolektivni ugovor o isplati plata, već da se zakida i da nekontrolisano zapošljava nove radnike, pa je u HE „Bajina Bašta“ pored 390 radnika zaposlenih na neodređeno vreme zaposleno još oko 220, a u Rudarskom basenu „Kolubara“ u poslednja dva meseca zaposleno je još oko 400 ljudi, ali uglavnom u neproizvodnim sektorima.

Djorđević je rekao da se radnici zapošljavaju „uglavnom preko firme ‘Protent’ koju je svojevremeno izmislio Grčić kada su radnici iz sporednih delatnostima izdvojeni u to preduzeće da bi se ponovo iznajmljivali, što EPS više košta nego da su direktno zaposleni u njemu“.

Grčić je, prema njegovim rečima, izneverio obećanje koje je dao u nedavnim pregovorima da će radnicima biti isporučen ugalj i danas je pozvan na nove pregovore.

Djorđević je rekao da je dokaz Grčićevog nedomaćinskog poslovanja činjenica da je nedavno za kupovinu novog nameštaja u direkciji potrošeno oko tridesetak miliona evra.

„Ovo je protest upozorenja za direktora EPS-a da više ne može da vrši nasilje nad nama, a ako nema rezultata u planu nam je generalni štrajk“, rekao je Djorđević na skupu od oko 100 radnika tokom kojeg je bio zaustavljen saobraćaj u Balkanskoj ulici, ispred upravne zgrade EPS-a.

Sindikalana organizacija EPS „Kolubara“, koju predstavlja Miodrag Ranković, a koja je protestovala u maju ove godine u Kaleniću zbog obustavljanja gradnje termoelektrane „Kolubara B“ saopštila je da članovi ove organizacije neće učestvovati u tom protestu.

„Radnici ‘Kolubare’ ne učestvuju u ovome. Ovo nije rudarski protest, ovo je skup familije, prijatelja i penzionera. Rudari ‘Kulobure’ su na Zboru u Kaleniću rekli šta su imali“, navedeno je u njihovom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari