"Ako se ne odblokira račun fonda solidarnosti, sledi masovni protest": Sindikat radnika EPS-a na dva sata obustavio odvoženje uglja iz "Kolubare" 1Foto: Privatna arhiva

U znak protesta zbog toga što na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije nije postignut dogovor u vezi deblokade računa fonda solidarnosti u Poštanskoj štedionici i drugih zahteva Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije jutros je na dva sata obustavio rad. Članovi tog sindikata su naime na dva sata onemogućili odvoženje uglja iz Rudarskog basena “Kolubara” ka Termoelektrani “Nikola Tesla”.

Radnici su se okupili u “drobilani” Tamnava – Istočno polje i zaustavili odvoženje uglja prema Obrenovcu, a predsednik Sindikata radnika EPS-a Branko Krsmanović kaže za Danas da je po njegovoj proceni u obustavi rada učestvovalo između 1.500 do 2.000 zaposlenih naglasivši da je krajnje vreme da ih neko “ozbiljno shvati”.

Kako je Danas pisao, Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije zahteva da poslovodstvo Banke Poštanska štedionica odmah odblokira njegov račun fonda solidarnosti koji je u tom statusu od 6. januara, hitan razgovor u vezi pregovora o zaključenju Posebnog kolektivnog ugovora i garancije Vlade Srbije za kontinuirani prijem radno angažovanih radnika Pro Tenta u radni odnos u Elektroprivredu Srbije.

Na sastanku koji su sindikalci u međuvremenu imali sa premijerkom Srbije Anom Brnabić dogovoreno je da se o zahtevima broj dva i tri razgovara sa poslovodstvom EPS-a i resornim Ministarstvom rudarstva i energetike, ali oko najvažnijeg zahteva, da se odblokira račun u banci, dogovor nije postignut te je stoga jutros sprovedena obustava rada u RB “Kolubara”.

– Na sastanku se premijerkom ona nam je rekla da ne može da utiče na odluku Bojana Kekića, predsednika Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionice ali je dodala da će se dodatno potruditi kako bi problem koji imamo sa tom bankom bio rešen. Mi ćemo svakako sačekati da vidimo da li će do toga zaista i da dođe. Ali nećemo čekati u nedogled već sedam dana. Ako se tada ništa ne desi ponovo ćemo uputiti zahtev za razgovor sa premijerkom Brnabić a ako rešenja ne bude organizovaćemo novi protest. U tom slučaju protest će biti znatno masovniji nego što je sada bio slučaj i biće proširen i na postojenja EPS-a u Kostolcu kao i na Termoelektranu “Nikola Tesla” u Obrenovcu. Ne odustajemo dok naš račun u Poštanskoj štedionici ne bude odblokiran – navodi naš sagovornik.

Ono što je u ovom slućaju sporno je to da je račun Sindikata radnika EPS-a blokiran od strane poslovodstva Poštanske štedionice iako pravni eksperti tvrde da banka na tako nešto nema pravo bez zahteva suda ili nekog drugog nadležnog organa (što nije slučaj) kao i da Vlada Srbije ne može da utiče na rad Poštanske štedionice koja je u državnom vlasništvu i time ispravi eventualnu nepravdu nanetu članovima Sindikata radnika EPS-a.

Podsećanja radi, članovi Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije protestovali su u ponedeljak 21.avgusta ispred filijale Poštanske štedionice u Beogradu u Ulici kraljice Marije zbog blokade računa fonda solidarnosti te sindikalne organizacije jer sindikat ne može svojim članovima i njihovim porodicama da isplati novac za lečenje kojim raspolaže na tom računu.
Sindikalce u protestu tada je primio Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice, koji nije prihvatio njihov zahtev da se račun odblokira navodeći da je reč o odluci koja je doneta po njegovom nalogu.

Naime, pred nadležnim sudskim organima trenutno se vodi spor između dve suprotstavljene struje u Sindikatu radnika EPS-a oko toga ko ima pravo na legitimitet i korišćenje imena te reprezentativne sindikalne organizacije u Elektroprivredi Srbije.

U Sindikatu radnika EPS-a pak tvrde da Kekić nema pravo da donose odluku kakvu je doneo. Prvi razlog po njima je taj, što blokadu računa može da naloži samo neki nadležni organ a nikako poslovodstvo Poštanske štedionice. Takođe, tvrde da njihova struja ima rešenje o registraciji Sindikata radnika EPS-a koje je izdalo resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Shodno tome, smatraju da je Kekićeva odluka pravno neutemeljena i da stoga mora biti odmah ukinuta.
S obzirom da menadžment Banke Poštanska štedionica nije prihvatio da odblokira njihov račun, predstavnici Sindikata radnika EPS-a su radikalizovali svoj protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari