Sindikat: Jura u Rači prekršila dogovor, poslodavca zanima samo profit 1Foto: Nenad Đorđević / Fonet

Fabrika „Jura“ u Rači, u kojoj je danas obnovljen rad u punom kapacitetu i sa svim radnicima u tri smene, prekršila je dogovor o načinu rada u vreme opasnosti od širenja korona virusa, ocenio je sindikat „Nezavisnost“ te fabrike.

Predsednik tog sindikata Saša Marković je rekao agenciji Beta da je mimo dogovora da radi svaka druga traka i upola manje radnika, danas u proizvodnji bilo mesta gde su radile sve trake i radnici bili po dvoje za jednim stolom u neposrednoj blizini.

Marković je rekao da su zbog toga danas u fabrici bili predstavnici opštinskog kriznog štaba, Regionalne privredne komore i epidemiolozi iz Instituta za javno zdravlje.

Prema njegovim rečima, oni su utvrdili da postoje nepravilnosti i da je u fabrici mnogo veći broj radnika nego što bi trebalo zbog rizika od širenja korona virusa.

Marković je naveo da je južnokorejskom menadžeru predočeno da je u Srbiji vanredno stanje i da treba da se ispoštuje dogovor o manjem broju angažovanih radnika što on nije hteo da prihvati.

„Pritom je visoki menadžer južnokorejske kompanije Jura odgovorio da njega zanima profit“, kazao je on i dodao da je menadžer tražio zvaničnu procenu od nadležnih, zbog čega će, kako je dogovoreno, opštinski krizni štab, u vidu saopštenja, to sutra ujutru i dostaviti kompaniji u Rači.

Marković je ocenio da će posle toga „Jura“ u Rači morati da se vrati na „režim rada“ koji je uvela 8. aprila posle protesta radnika koji su dva dana odbijali da uđu u proizvodnju dok se ne utvrde pravila i zaštitne mere.

„Jura“ je svega nekoliko dana radila sa oko 400 radnika u dve smene, a onda uvela i treću sa još 200 zaposlenih.

Proizvodnja je danas vraćena u redovan režim sa više od 1.000 radnika u tri smene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari