Sindikat Nezavisnost: Mlekara Dana u minusu zbog nenaplaćenih potraživanja 1Foto: Mlekara Kuč

Sindikat UGS „Nezavisnost“ u mlekari „Dana“ u Vrbasu saopštio je danas da mlekara nije u „minusu“ 38 miliona dinara, kako tvrdi novi vlasnik Industrije mesa „Matijević“, već 32 miliona i da bi bila u „plusu“ 20 miliona kada bi naplatila potraživanja i prodala robu sa zaliha.

„Ukoliko se zalihe sira prodaju i obračunaju potraživanja mlekara je oko 20 miliona dinara u plusu“, naveli su predstavnici sindikata „Nezavisnost“ u toj mlekari.

Dodali su da je poslovni dogovor između direktora matičnog preduzeća „Sava Kovačević“ i direktora mlekare „Dana“ bio da se dugovi mlekare prema „Savi Kovačeviću“ ne izmiruju izvesno vreme, već drugi dobavljači i radnici za plate zbog čega mlekara trenutno ne posluje pozitivno.

Mlekara „Dana“ je poslovala u okviru preduzeća „Sava Kovačević“ i Mirotin grupe čiji je većinski kapital od 50,33 odsto kupila Industrija mesa „Matijević“ koja je najavila da zbog dugova zatvara mlekaru, a radnicima nudi posao u drugim preduzećima ili otpremninu.
Poslovanje mlekare „Dana“ poremetilo je iznenadno izdvajanje iz poljoprivrednog preduzeća „Save Kovačević“, prošle godine, gde je bila radna jedinica, rekli su u sindikatu „Nezavisnost“.

Istakli su da je danas obustavljen već dogovoreni izvoz, odnosno isporuka sira, koga na zalihama ima oko 30 tona, poslovnom partneru iz Rusije sa kojim mlekara saradjuje od 2017. godine i da je prodat domaćem kupcu uz rabat od 15 odsto.
Taj sindikat je naveo da su radnici svesni da ne mogu zaustaviti gašenje mlekare, kao ni obustava rada, ali da žele da dobiju „adekvatan tretman“ i da budu proglašeni tehnološkim viškom i dobiju otpremnine u skladu sa tim statusom.

„Radnicima je ponudjen prelazak do 50 kilometara u firme ‘Matijević’ grupe, i to za radnike pogona, a za sve ostale ili ko neće iz pogona, minimalac, uz isplatu otpremnine od 100 evra po godini staža“, navode u sindikatu.

Istina je, kako ističu, da je direktor podneo ostavku, ali nije pobegao kao „idejni tvorac načina rada mlekare“, što tvrdi novi vlasnik, već i dalje obavlja tu funkciju.

Dodaje se da ni tehnolog, kako tvrdi novi vlasnik, nije „pobegao“, već je dogovorio da predje u njegovu novu firmu, a žena glavni tehnolog mlekare se u roku od mesec-dva vraća na svoj posao, sa trudničkog bolovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari