Sindikat Nezavisnost u Putevima Srbije najavio jednočasovnu blokadu Bulevara kralja Aleksandra 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Radnici javnog preduzeća „Putevi Srbije“ blokiraće sutra Bulevar kralja Aleksandra, ispred broja 282 upravne zgrade tog preduzeća, zbog loše materijalne situacije i nepotpisanog kolektivnog ugovora, najavio je danas predsednik sindikata „Nezavisnost“ Radovan Lončar.

Blokada se planira od 12 do 13 sati.

„Ograđujemo se od političke pozadine, glavni razlog blokade je što je 21. maja istekao Kolektivni ugovor i što je prosečna plata inkasanata sa srednjom stručnom spremom 65.000 dinara, a prosek u preduzeću ‘Putevi Srbije’ je više od 100.000 dinara“, rekao je Lončar.

Podsetio je da je 2013. godine prosečna plata u Srbiji bila 44.000 dinara, a da je prosečna plata inkasanta sa radnim stažom do 10 godina bila 42.000 dinara.

„Mi smo bili u rangu prosečne republičke zarade, a sada je prosečna plata u Srbiji oko 1.000 evra, a mi smo ostali na 500 evra“, naveo je Lončar.

Najavio je da će u nedelju biti jednočasovna obustava rada, a da će nakon toga mere biti sve restriktivnije do ispunjenja zahteva.

Osnovni zahtev je, kako je istakao, uvećanje koeficijenta inkasantima sa 1 na 2, kao i svim drugim pratećim službama.

„Tražimo isplatu uvećanog regresa za 50 odsto, povećanje toplog obroka na 850 dinara po radnom danu, tražimo da se roditelj smatra užim članom porodice prilikom smrti i dodele solidarne pomoći“, naveo je Lončar.

Taj sindikat traži da se prilikom rođenja deteta zaposlenima isplati solidarna pomoć u visini jedne prosečne plate u „Putevima Srbije“, kao i da to preduzeće omogući svojim zaposlenima jednu vantelesnu oplodnju.

„Očekujemo od Vlade Srbije da nas sasluša, da nađemo neki dogovor i da se radnici ne dovode na ivicu egzistencije, a jako smo blizu toga“, rekao je Lončar.

Advokat radnika Milinko Bajčeta naveo je da su nadležni u preduzeću „Putevi Srbije“, smanjili minuli rad, da ne isplaćuju naknade za jubilarne nagrade, kao i da su uskratili pravo na prekovremeni rad i ne iskazuju ga u platnim listama.

Dodao je da im je uskraćeno i pravo na uvećanu zaradu u vreme praznika, pravo na troškove puta, umanjena je i vrednost boda.

„Vrednost boda 2013. godine bila je 27.870 dinara, a 2020. godine 23.620 dinara, to je nepodnošljivo za zaposlene“, rekao je Bajčeta.

Kod obračuna zarade, kako je rekao, Državna revizorska institucija je utvrdila da preduzeće nema nikakav akt po kome obračunava zarade i da se ona vrši usmenim nalogom i „šta kome zapadne“, jer su, kako je rekao, pojedini radnici povlašćeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari