Sindikat Nezavisnost: Vlada Srbije da ukine odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Granski sindikat uprave, pravosuđa, odbrane i policije „Nezavisnost“ danas je zatražio od Vlade Srbije da hitno ukine odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru i raspiše konkurs za popunjavanje slobodnih radnih mesta na kome bi prednost imali kandidati koji su prethodno bili angažovani na određeno radno vreme ili putem ugovora.

Zatraženo je i povećanje zarada u javnom sektoru od 10 odsto u ovoj godini odnosno da se povećanje od pet odsto obračuna u junu i decembru 2019.

Sindikat „Nezavisnost“ predložio je da se omogući predstavnicima reprezentativnih sindikata u svim organima i insitucijama u kojima se raspiše konkurs za popunjavanje slobodnih radnih mesta da imaju uvid u sprovođenje postupka i prijema izabranih kandidata.

U izradi i sklapanju kolektivnih ugovora, zahtev je da Vlada Srbije uvede obavezne sistematske preglede za zaposlene u javnoj upravi, pravosuđu, sektorima odbrane i bezbednosti, i to za sve zaposlene na dve godine, a za zaposlene koji su stariji od 50 godina, na godinu dana.

Kako se navodi u saopštenju sindikata „Nezavisnost“, neophodno je i da se u projekat obezbeđivanja jeftinih stanova uključe i zaposleni u carini, pravosuđu i drugim republičkim organima i institucijama „sa posebnim akcentom na mlade i stručne kadrove kao i nerazvijene regione u Srbiji“.

Ocenjeno je da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru poslednjih godina doprinela degradaciji javne službe i statusa državnih službenika, kao i da u Srbiji postoji složena kadrovska situacija i vidljiv nedostatak stručnog kadra.

„Veliki broj zaposlenih je napustio posao u državnim organima pre svega zbog malih primanja i nemogućnosti da reše egzistencijalna pitanja stanovanja i planiranja porodice. Mnoge procedure za angažovanje lica putem raznih ugovora, uvele su fleksibilizaciju radnih mesta u javnoj upravi što je istovremeno uticalo i na profesionalni pristup poslovima“, piše u saopštenju „Nezavisnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari