Sindikat Plastika: Radićemo ako FCA odloži proizvodnju, rad prekidamo kad krenu trake 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

U kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu za sutra (sreda) je, nakon prazničkog  proizvodnog zastoja, zakazano ponovno pokretanje proizvodnih i montažnih traka, dok su pobunjeni radnici kooperantske firme FCA – Fijat Krajsler plastika takođe za sutra najavili početak totalne obustave rada.

Kako bi totalna obustava rada u Plastiku, koji proizvodi branike za sve tri verzije modela “500L”, iznova zaustavila i trake u FCA, to proizvodnja u kragujevačkoj fabrici automobila, najverovatnije neće da bude organizovana u sutrašnjoj prvoj (prepodnevnoj) smeni.

Odluka o organizovanju proizvodnje automobila u drugoj, popodnevnoj smeni zavisi od toga, saznaje naš list, da li će radnici FC Plastik  sutra, u šest sati ujutro, kako su najavili,  da obustave rad u potpunosti.

U Sindikatu Plastika kažu, međutim, da će zaposleni u toj firmi, ukoliko menadžment FCA sutra pre podne ne organizuje proizvodnju automobila, normalno da rade, a da će radne aktivnosti, s obzirom na to da će odluka o štrajku da bude akltivna od šest sati, u potpunosti da obustave posle podne, ako proizvodne i montažne trake u fabrici automobila budu pokrenute u drugoj radnoj smeni.

Sindikalci u FC Plastiku smatraju, naime, da jedino zaustavljanjem proizvodnje automobila mogu da privole menadžment FCA koji je nadležan i za njihovu fabriku da im ispuni sve postavljene zahteve. Zbog toga će, poručuju, njihova obustava rada da počne onda kad startuje poroizvodnja automobila u FCA.

Podsetimo da je protest rabnika FC Plastik ušao u petu sedmiocu,  a da je Sindikat te fabrike za 17. februar najavio početak totalne obustave rada zaposlenih u toj firmi,čime će, kako tvrde sindikalci Plastika, proizvodnja u potpunosti da bude zaustavljena i u kragujevačkoj fabrici automobila.

Pregovori između menadžmenta Fijat Krajsler automobila i Sindikata Fijat Krajsler plastika nedavno  su okončani neuspešno, pošto je regeres za ovu godinu u iznosu koji su tražili pobunjeni radnici Plastika bio i ostao sporan.

Sindikat Plastika je otuda odlučio da od početka prošle sedmice nastavi da organizuje jednosatne štrajkove i da od 11. februara radikalizuje protest radnika te fabrike. Iz tehničkih razloga radikalizaciju protesta, odnosno totalnu obustavu rada odložili su za sredu, 17. februar.

Pobunjeni radnici Fijat Krajsler plastika zahtevaju da im se isplata regresa vrati na dosadašnji iznos prosečne plate na republičkom nivou, da im se neradni dani, kao i kolegama u FCA, plaćaju sa 65 odsto od redovne plate, a ne sa 60 odsto, kao do sada, da im se minuli rad obračunava po kvoti od 0,5 posto po godini staža, te da im se državni praznici plaćaju sa 120 odsto na osnovnu zaradu.

Radnicima FC plastik, tvrde u Sindikatu te firme, sve ove prinadležnosti su, novim Pravilnikom o radu, značajno smanjene, a najviše im je, za više od 50 odsto, „skresan“ regres.

U nedavnim pregovorima, menadžment FCA, koji je nadležan i za FC plastik, prihvatio je da se zaposlenima u Plastiku neradni dani plaćaju sa 65 odsto od redovne plate, a nadoknada za rad u vreme državnih praznika poveća u skladu za zahtevom Sindikata, kao i da se minuli rad obračunava prema predloženoj kvoti od 0,5 posto po godini radnog staža. Regres je, medjutim, bio i ostao sporan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari