Sindikat predškolstva pisao Vučiću: Nepravedno da najsiromašniji pune budžet 1Vrtić u Zaječaru, foto: N. S.

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da uloži svoj autoritet i ne dozvoli da zbog poslednje odluke Vrhovnog kasacionog suda zaposleni sa najnižim primanjima plate sudske troškove od 26.000 do 130.000 dinara, zbog tužbi za regres i topli obrok.

„Mi znamo da se budžet Srbije mora puniti, ali smatramo da je nepravedno da to bude novac ove kategorije zaposlenih, izloženih siromaštvu dugi niz godina. Svesni toga, već nam se obraćaju i traže podršku iako znaju da mi kao sindikat nismo sugerisali tužbe, ali nas svejedno naš Statut obavezuje na solidarnost i zaštitu prava najugroženijih“, navodi se u dopisu sindikata predsedniku Vučiću.

Predsedica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović kaže za Danas da nema podatke koliko je njihovih članova podnelo tužbe, jer im sindikat nije sugerisao da to urade, ali da je reč o zaposlenima sa najnižim primanjima koji su na minimalcu – spremačicama, radnicima u kuhinji, vozačima, pomoćnim radnicima…

– Nismo pozvali članstvo da podnese tužbe jer nemamo poverenja u sudstvo ove države. Kada su advokati nudili našim članovima Eldorado mi smo poslušali zdrav razum jer smo u tom trenutku već videli kakvo je bilo mišljenje Vrhovnog kasacionog suda u vezi sporova koje su građani pokrenuli protiv banaka zbog troškova obrade kredita. Ako su zaštitili banke, bilo nam je jasno šta će se sve dešavati da bi se zaštitio budžet – kaže Jovanović.

Ona ističe da je Sindikat još od 2019. pokušao da reši pitanje regresa i toplog obroka, tako što bi isplata ovih naknada bila regulisana posebnim kolektivnim ugovorom.

Od 121 lokalne samouprave u kojima ovaj sindikat ima povereništvo, samo je jedan predsednik opštine pristao da zaposleni u tamošnjoj predškolskoj ustanovi dobijaju po 2.500 dinara na ime ovih naknada.

Jovanović kaže da su, bez obzira što svoje članstvo nisu pozvali da podnesu tužbe, davali pravne savete onima koji su se odlučili na taj korak, da u ugovore koje su potpisivali sa advokatskim kancelarijama insistiraju da se ubaci član da će u slučaju gubitka spora sudske troškove platiti advokati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari