Sindikat Sloga krivi rukovodstvo kragujevačke "Energetike" za gubitke i povredu prava radnika 1Foto: Z. S. M.

Sindikat „Sloga“ u preduzeću za isporuku toplotne energije „Energetika“ krivi rukovodstvo te firme da je svojim odlukama dovelo do gubitka u poslovanju u 2023. godini za više od 840 miliona dinara.

U saopštenju se navodi da „Sloga“ izražava veliku zabrinutosti za situaciju u kojoj se firma nalazi zbog „nesavesnog i neodgovornog ophođenja rukovodstva“.

„Sloga“ precizira da su oni svojim odlukama, doveli do gubitaka u 2021. godini od pet miliona dinara, u 2022. godini gubitak iznosi 550 miliona dinara, a planirani gubitak u 2023. godini je više od 840 miliona.

Taj sindikat je naveo da je samo za gas trenutni dug oko 400 miliona dinara.

„Koliko je nama poznato još nije potpisan ugovor za snabdevanje prirodnim gasom za predstojeću grejnu sezonu čime može doći do ugrožavanja predstojeće grejne sezone“, upozorila je „Sloga“.

Taj sindikat je ukazao i na to da će firma imati tehnoloških viškova, kako zbog „promene u načinu rada, tako i zbog nesavesnog i nestručnog ponašanja“ rukovodstva.

Naveo je i da tome doprinosi i konstantno primanje novih radnika u poslednje dve godine, isključivo po stranačkoj pripadnosti i to na „kancelarijskim“ mestima, koja i nisu u deficitu.

„Sa druge strane, imamo radnike koji rade od tri do 20 godina, preko raznih agencija ili po ugovoru na određeno, a koji su se dokazali kao dobri radnici i bez kojih bi funkcionisanje bilo veoma otežano“, navela je „Sloga“ i istakla da se oni „u kontinuitetu šikaniraju od strane rukovodstva i pojedinaca iz preduzeća“.

Sindikat je ukazao i na isplatu polovine ukupnih dnevnica direktoru u poslednje tri godine, trošenje 5.900 evra za nabavku tri telefona za tri rukovodioca, kupovinu knjiga bez odluka, kao i da su novom sistematizacijom oštećeni firma i zaposleni.

„Sloga“ je navela da ni 18 meseci od podnošenja zahteva još nije utvrđena reprezentativnost tog sindikata u „Energetici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari