Sindikat Sloga podržava štrajk radnika Jure u Leskovcu 1Foto: Srđan Atanasovski/Radnički glas

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da podržavaju štrajk radnika južnokorejske kompanije „Jura“, koji je započeo u fabrici u Leskovcu, sa zahtevom da se poboljšaju uslovi rada i poštuju prava radnika.

Predsednik sindikata „Sloga“ Željko Veselinović, pozvao je javnost da pruži podršku radnicima u štrajku.

„Pozivamo celokupnu srpsku javnost da se priključi podršci radnicima Jure. Ovo nije samo borba za prava radnika u jednoj fabrici, već za dostojanstvo i poštovanje radničkih prava u celoj Srbiji,“ rekao je Veselinović.

On je apelovao i na međusobnu kolegijalnost svih sindikata i zaposlenih u fabrici, posebno onih koji rade po ugovoru, da ne opstruišu štrajk radeći, dok njihove kolege štrajkuju.

„Radom za vreme štrajka ne štete ovom dokazanom eksploatatoru radnika, već direktno ugrožavaju interese svojih kolega i svoje“, rekao je Veselinović.

Nije prvi put, kako je navedeno u saopštenju, da je „Jura“ u centru pažnje zbog kršenja osnovnih radničkih prava i narušavanja ljudskog dostojanstva.

„Od početka rada u Srbiji, kompanija je gušila svaki oblik socijalnog dijaloga i poštovanja zakona i Ustava Srbije. Među prvima su otkaz dobile predsednica i potpredsednica tek osnovanog sindikata „Sloga“, Marijana Ilić i Neva Vučković. Takođe, sindikalac Dalibor Nikolić, jedini od 2.700 radnika Jure u Nišu, koji je 2022. godine podigao glas zbog tropskih temperatura u pogonima, bio je suočen sa represalijama“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da nisu zaboravljeni ni slučajevi iz 2016. godine kada su mediji izveštavali da radnici nose pelene jer ne mogu ići u toalet, kao i 2020. godine kada je Jura optužena za nehuman tretman prema radnicima obolelim od korona virusa.

„Ono što je najporaznije je da je ta kompanija 2013. godine donirala dva putnička automobila Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike na zahtev tadašnjeg ministra Jovana Krkobabića, čime je direktno obesmišljen rad Inspekcije rada koja deluje u sklopu tog Ministarstva i što je za nas i celokupnu javnost bila čista korupcija. Donacija je primljena, a patnje radnika u toj fabrici su se nastavile“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari