Sindikati RZG pozvali Vučića da se uključi u rešavanje problema u Geodetskom zavodu 1Foto: rgz.gov.rs

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome su ocenili da su reforme te institucije „zapale u ćorsokak“, a da se Vlada Srbije i drugi nadležni državni organi ne oglašavaju povodom javnih apela da se stanje u RGZ ispita.

U pismu se navodi da su zaposleni u RGZ izloženi „diskriminaciji i šikaniranju“, da na probleme u funkcionalnosti i efikasnosti uspostavljenog sistema ukazuju „hiljade nezadovoljnih građana i stotine pritužbi koje stižu sa svih strana“, zbog čega su pozvali predsednika Vučića da se uključi u rešavanje tamošnjih problema.

„Preko pola miliona (560.000) nerešenih predmeta i zastoj u radu zavoda je pokazatelj da reforme idu u pogrešnom pravcu. Usmeravanje nezadovoljstva građana na služebenike u katastru samo pokazuje osećaj neodgovornosti vrha RGZ-a… Tendenciozno prikrivanje podataka o zaostalim predmetima iz prethodnog perioda i iznošenje lažnih i umanjenih pokazatelja je manir koji ima za cilj da prikrije nesposobnost, nestručnost i neprofesionalizam rukovodstva“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je struka u najvećoj meri isključena iz procesa reformi i digitalizacije Zavoda, a da je zaposlenima nepoznato „ko i sa kojim motivima kreira promene koje vode ka gašenju katastra i svojevrsnoj privatizaciji RGZ-a“.

„Brojni primeri i ilustracije koje smo prosledili kabinetu predsednice Vlade kao i ministarki Zorani Mihajlović ostali su bez konkretnih poteza. Čak smo dobili i odgovor od potpredsednice Vlade Mihajlović u kome je izneto potpuno razumevanje i sagalasnost sa postupanjima vrha RGZ-a a koje smo mi kao i Upravna inspekcija kvalifikovali kao kršenje zakona i ostalih propisa“, navode sindikati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari