Siniša Mali pijačnim prodavcima: Svi koji se bave maloprodajom moraju da imaju fiskalne kase 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Oni koji se bave maloprodajom moraju da izdaju fiskalne račune, poručio je ministar finansija Siniša Mali pijačnim prodavcima koji protestuju zato što će od 1. maja morati da imaju fiskalne kase, piše N1.

Samo poljoprivrednici, rekao je Mali, koji na pijacama prodaju svoje proizvode neće biti obveznici fiskalizacije.

„Treba napraviti razliku – individualni poljoprivredni proizvođači, koji na pijacama prodaju voće i povrće koje sami proizvedu, nisu predmet fiskalizacije. Oni po zakonu ne treba da imaju fiskalnu kasu. Fiskalne kase moraće da imaju oni prodaju robu široke potrošnje“, rekao je Mali, prenosi N1.

Ministar finansija je naveo primer iz Pančeva od pre nekoliko dana, kada su u domestosu koji se prodavao na pijacama pornađene kancerogene materije.

“Ako hoćete da prodajete neku robu, morate da imate neki red – ulaz, izlaz, fiskalni račun. Ne može opravdanje za to što nemate fiskalnu kasu da navodite loše vreme, sunce, sneg… Možemo da radimo na uslovima za rad, ali ne možemo da dovedemo u pitanje sistem fiskalizacije“, istakao je Mali.

Svaka takva roba je, kako je rekao, nelojalna konkurencija onima koji rade po zakonu, prodavnicama, samostalnim trgovinskim radnjama koje se bave robom široke potrošnje.

„Apsolutno je nemoguće da imate crno tržište na par metara uz vas. Da ne znate šta i kako prodajete. Da ne znate da li je proizvodu istekao rok. Hoćemo da uvedemo red. Oni koji se bave maloprodajom moraju da izdaju fiskalne račune. Tačka“, poručio je Mali.

Učesnici današnjeg protesta pijačnih prodavaca, koji su došli u Beograd iz cele Srbije da iskažu protivljenje uvođenju fiskalnih kasa, blokirali su nešto pre 13 časova i 30 minuta saobraćaj na trgu Slavija, ali su se posle 18 časova razišli jer njihove predstavnike niko nije primio na sastanak u Predsedništvu, iako su dobili poziv.

Pijačni prodavci se, kako su rekli za Danas, osećaju poniženo i razočarano jer ih niko nije primio, niti imao sluha za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari