Siniša Mali: U Srbiji će biti najveći projekat obnovljivih izvora energije u Evropi ove godine 1Foto: Ministarstvo finansija

„Srbija je potpuno posvećena razvoju obnovljivih izvora energije, zelenoj tranziciji i ulaganjima u ovaj sektor i ove godine započinjemo projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana kapaciteta jedan gigavat sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije, što je najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi ove godine, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prema njegovim rečima, u ovaj projekat uključene su međunarodne finansijske insitucije poput US Eksim, MIGA i Švedske izvozno kreditne korporacije.

On je rekao da se od ovog projekta očekuje godišnja proizvodnja od 1,2 teravatčasova električne energije.

Izgradnja bi, kako se očekuje, trebalo da bude završena 2028. godine.

„Samo prošle godine privukli smo 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Sada najveće kompanije energetskog sektora okupljene oko ideje zajedničkog nastupa u energetskim projektima u Srbiji žele da ulažu. Sve je ovo potvrda da smo našli izvore budućeg rasta i veliki je podstrek za naše investicione planove“, rekao je Mali.

Ministar finansija pozvao je zainteresovane kompanije da se uključe i u projekte u vezi sa izgradnjom EKSPO kompleksa budući da je to, kako je rekao, projekat od velike važnosti za Srbiju na kome su inovacije i nove tehnologije dobrodošle.

„Bitno nam je da sve sprovedemo transparentno i na pravi način, a sada kada su kompanije zainteresovane za velika ulaganja u Srbiju, otvoreni smo da to iskoristimo za naš ubrzani razvoj“, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari