Sloga: Protiv smo rada do 70 godina 1Foto: Sindikat Sloga

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” smatraju da je inicijativa za izmenu zakona o radu po kojoj bi se mogao produžiti radni vek zaposlenog u Srbiji do navršenih 70 godina života, za one koji to žele po sopstvenom zahtevu, čisto političkog, a ne ekonomskog  karaktera, saopšteno je iz tog Udruženja.

Oni su naveli da zameraju što se i ovaj predlog radi u totalno zatvorenoj atmosferi, na seminarima u Crnoj Gori,  bez kvalitetne rasprave i stručnog mišljenja široke javnosti u Srbiji gde će zakon biti primenjivan.

„Sve ovo upućuje da će njegovim usvajanjem, odnosno legalizacijom u zakonu najveću korist imati pojedinci iz velike kleptokratske mašinerije koja je na rukovodećim mestima u javnim i državnim preduzećima“, navodi Sloga.

U prilog njihovom ubeđenju, kažu, ide i činjenica da će predlog zakona biti upućen nadležnim ministarstvima koja su ovlašćena da Vladi Srbije predlože izmene i dopune Zakona o radu, o čemu bi na kraju odlučila Skupština Srbije – što dodatno ukazuje da se on donosi isključivo po ličnoj želji za nečije potrebe.

„Srbija se ozbiljno suočava sa gubitkom kvalitetne i stručne radne snage gotovo u svim tržišnim sferama, a težnja većine mladih koji završavaju neke od stručnih škola je da po završetku odu u države gde se još uvek može pristojno zaraditi i živeti od svog rada“, ističe seu saopštenju.

Vlada i Skupština Srbije bi trebalo da se bave problemima poput povećanje plata i podizanja standarda svojih građana, ističu oni, a ne donošenjem još jednog u nizu oktroisanog zakona koji većinu građana ove zemlje stavlja u podanički položaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari