Sloga: Više od 80 odsto građana Srbije svakodnevno izloženo riziku od siromaštva 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Iako zvanični podaci tvrde da Srbija uprkos ekonomskim posledicama ruske agresije na Ukrajinu i dalje ima prigušeni rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda (BDP), realnost je potpuno suprotna, saopštili su danas iz Sindikata Sloga.

Kako se navodi, u Srbiji je prema zvaničnoj statistici pola miliona apsolutno siromašnih, bez osnovnih sredstava za život, dok je oko dva miliona ljudi u riziku od siromaštva, što je oko 25,5 odsto.

„Mi odgovorno tvrdimo da je više od 80 odsto građana Srbije svakodnevno izloženo riziku od siromaštva, jer je dovoljno da izostanu redovne isplate dve do tri plate ili penzije i doživeli bi potpuni ekonomski kolaps i slom kakav je viđen 90-tih. To uostalom potvrđuju svakodnevne nestašice osnovnih životnih namirnica, poput mleka, zbog čega je Vlada opet intervenisala merama populizma u vidu ograničenja cena i odlukama o zabrani izvoza mleka, koja, gle čuda, ne važe za Makedoniju i Albaniju“, naveli su iz sindikata.

Oni su uvereni da je proizvod nestašice mleka na domaćem tržištu, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda ili energenata poput ogrevnog drveta, „posledica nesposobnog vođenje ekonomske i agrarne politike i visokog stepena korupcije uvozno – izvoznog lobija, odnosno kartela u čijoj su nemilosti izloženi građani Srbije dugi niz godina, a posebno danas.“

„Nažalost, siromaštvo i socijalna nejednakost među stanovništvom će se svakodnevno povećavati novim poskupljenjima, malim platama u vidu minimalne cene rada, smanjenom kupovnom moći i veštački stvaranim nestašicama. Istina je da će naši proizvodi poput šećera, ulja, brašna, mleka, peleta, ogrevnog drveta biti na rafovima i stovarištima bogatih zapadnih država, koje svoje potrebe namiruju iz zemalja u kojima postoji visok stepen korupcije i koje poput Srbije imaju status kolonijalne držav“, saopštili su oni.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” će preko svog predstavnika, predsednika sindikata i narodnog poslanika Željka Veselinovića u Odboru Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva – insistirati na potrebi donošenja novog Zakona o radu, podizanja minimalne cene rada i smanjenja sve većeg i osetnog siromaštva među građanima.

„Srbiji su potrebna prava rešenja, stručnjaci za krizne situacije, a ne kozmetička rešenja u vidu “štelovanja statistike” kojom se godinama unazad brutalno ponižava i ispira mozak građana Srbije“, naveli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.