Slučaj Viz era: Protekcionizam Er Srbije na štetu građana

Ostavite komentar


  1. Znači, na kraju dana svi smo mi ovce za šišanje, ali neka živi veliki vodja i njegova model „uspešne“ ekonomije i lidera u regionu! Kako bre, država, odnosno, svi mi, vlasnici 51% JAT-a, ups Air Srbije. 49% vlasništvo arapa. Onda 2016.g. prema podatcima iz APR-a, Air Srbija završi pozitivno sa 1.8 miliona Eura, a država im da 40 miliona eura. Prema ovome, država, odnosno narod, odnosno svi mi, ili još bolje da se izrazim ovce, od naših para finansiramo +/- 20 miliona Eura privatnoj arapskoj kompaniji. Očigledno da sam završio pogrešne škole, i t očigledno da se trebam vratiti u školu, ili još bolje, da otvorim stramu kompaniju u Srbiji, i onda ću sigurno biti na dobitku! Gadi mi se, povraća mi se, bez teksta sam!

    1. Pa jednostavno receno napravljen se sistem pranje ops..izvlacenja para iz drzavnih firmi da to izgleda legalno,a sta mislis zasto ugovor sa Etihatom nikad javno nije iznesen. E da je sreca da je to samo slucaj sa Air srbijom nego tako funcijonise ceo sistem: EPS,Poste srbije, i sve vece firme pod drzavnom sapom.

  2. Licno nemam nist protiv subvencija Air Srbiji iz prostog razloga sto je ona sistemski od strane zapadnoevropskih zemalja unisten tokom sankcija. To je i bila svrha sankcija da se sve sto valja u Srbiji ugusi. Aerodrom u Budimpesti i drugi okolni toliko su profitirali na nasoj muci. Svako ko ne podrzava vremenski ogranicenu podrsku Air Srbiji sam bira da nasa zemlja bude zemlja ljudi koji rade primitivne poslove sa niskim stepenom dodate vrednosti. Gde takvi poslovi preovladjuju nema srece ni prosperiteta. Zelim da Srbija bude zemlja pilota, stujuardesa, avio mehanicara, kontrolora letenja i slicnih dobro placenih poslova. Nije fer da se prica o „ne fer odnosu“ nakon toliko decenija ne fer odnosa….

    1. Ekonomske snakcije su bile prva opomena Srbiji da prestane da ratuje a NATO bombardovanje druga opomena. Treca je izostala (slanje pesadije), jer je srpska vojska posle tri meseca kapitulirala.

      1. Ja bih mozda prvi korak preimenovao na sledeci nacin: Predajte nacionalne resurse onima koji su Vam dali kredite da ih izgradite. Kad je SM to odbio, mi smo zaradili etiketu poslednjih komunista u Evropi… drugi korak je nastavak prvog….

    2. Sankcije su uvedene da bi se politicki sistem,koji nije vodio ratove,doveo za pregovaracki sto,kao siledzija na Balkanu…Vec tokom sankcija,koje su bile izazov za nasu privredu ( S. M. )pocela je ekspanzija upropascavanja srpske privrede,od strane domicilnih direktora i struktura vlasti,i urusavanja institucija sistema…Nije valjda hiperinflaciju proizveo strani faktor,u vreme kad ste bili odani DM..?? Upropastise nas patrioti,u nasim,srpskim redovima…!!!

      1. Slazem se sa Vama u delu vezanom za domaci doprinos sunovartu. Ono sa cime se ne slazem je shvatanje da je „napolju“ sve fer i da smo sami sebi krivi za sve. I zato mislim da treba da se pomogne domaca industrija. Ako je tako sve fer napolju neka EU ukine sve subvencije za proizvodnju mleka … tek bi ste tu videli koliko EU industrija voli fer uslove.

        Elem, a vezano za temu Wizza i aerodroma. Proucite dublje tradicionalno lose odnose izmedju Vincia i Wizz-a na drugim aerodromima. Od trenutka kad su culi da je Vinci dao najbolju ponudu za aerodrom ne propustaju sansu da „na fer nacin“ izraze svoje neslaganje sa tim…. i moramo da cuvamo nas i nasa mesta.

        Svi brane svoje samo mi pokusavamo da svaku podrsku ocrnimo. A da Air Srbija propadne svi bi rekli eto opet mi ne valjamo, kad branimo opet ne valjamo…. i nemojte samo da pokusate da prodate argument da mi ne pomazemo na pravi nacin… to je tek NGO lagarija

        1. Liberalno trziste ne gleda sta je u tudjem dvoristu…! Resavska skola srpskih biznismena,mora da voli Ucitelja ( vlast)…? Nego,sta cemo sa koncesijom oko deponije u Beogradu tj. spalionice…? Da li je neko olako izabro,spaljivanje djubra,jeftinu energiju…Sve kao u Parizu…??!!

    3. Dejane, srpski politicari pod Milosevicevim barjakom unazadili su i upropastili sve u Srbiji, a ne samo avione, pilote, stjuardese, aviomehanicare, kontrolore i ostale obrazobvane, pametne, sposobne i vredne ljude. Oni su u to vreme mislili da su Bogom dana sila koja ce zaustaviti pad berlinskog zida i sacuvati propali, pokvareni i truli komunizam od racionalnog, bogatog i uredjenog Zapada. I ne samo to. Bili su ubedjeni da ce ratom protiv celog sveta ostvariti snove o Velikoj Srbiji. Kako su Srbi u svemu tome prosli, videli smo, i gledamo to i danas. Cinjenica je da su ti isti uskocili u vile i mercedese, iz bicikla i „zajednickog stana“. Za isto vreme, narod koji nije imao mnogo, ali je imao dovoljno i vise od toga, danas nema nista. I potkradaju ga i dalje kroz Air Srbiju, NIS, Beograde na vodi i slicne patente, posto Zajmovi za preporod i Jazde i Dafine sad ne momaju prodju. Niko ne moze da nas sroza i upropasti, kao sto to mozemo mi sami. Nije fer Dejane, stalno traziti krivca zbog sopstvenih faulova, ili nesposobnosti. Rumunija, Bugarska i druge drzave za koje je pre samo tri decenije Srbija bila mala Amerika, danas su daleko ispred nas. I verovatno ih nikad necemo stici. Pa i Crna Gora danas ima ucenjivacki potencijal kojim je u stanju da nam na medjunarodnom planu cini stetu kakvu nam upravo cini KIM ovih dana. Svi drugio su, neko pre, a neko kasnije, shvatili da pesak nema nikakvu sansu u sukobu sa tenkom. Mi ni danas nismo nacisto ko je tu brzi, bolji, jaci…

      1. Djole,

        ne znam kako ste zakljucili da ja branim ono sto smo mi sami sebi uradili tokom devedesetih? Mislim da je ratna politika svih bila potpuna propast za sve. Ne trazim krivca u drugima, spasavam sta se spasiti moze…. to je moja poenta.

        Veoma mi se u Vasem komentaru dopalo sto ste koristili izraz racionalni zapad. Tu se slazem, cist racun duga ljubav. Na zalost mislim da mi kao drustvo nismo naucili da budemo racionalni i efikasni ni pre devedesetih. Samo tada smo bili miljenici „vlasnika novca“, sad moramo sami da ga zaradimo.

        Moramo da uradimo sve sto mozemo da ocuvamo visokotehnoloske sektore koje imamo, a nacionalna avio kompanija je deo toga. Na zalost Etihadov plan stvaranja velike alijanse povezanih kompanija je propao zbog objektivnih desavanja na trzistu. Sta da je uspeo i da Air Srbija gura jos snaznije nego danas. Sad trazimo mesto u nekoj drugoj velikoj avio alijansi koja ce omoguciti realan zivot za Air Srbiju.

        Mnogo je posla pred nama, ali iz srca zelim dobro Srbiji.

  3. Budimo realni Da li je fer sto je Madjarska bila pod sankcijana 40 godina dok je bila u istocnom bloku?
    Takodje air aerbia je drzavna sada sns kompanija visoko korumpirana.
    Finansiraju je narod u srbiji i gasteri.

    1. Korupcija u nasim redovima je bilo i bice dok to sami ne sredimo u kuci. Ne bih ulazio da li su to ovi ili oni… previse bi smo vremena izgubili. Ali potpuno se slazem da moramo da poceno da budemo efikasniji, mnogo efikasniji.

      Ne bih rekao da mozemo da poredimo Madjarskih 40 godina kao deo komunistickog sveta sa nasih sad vec 28 godina sa one strane „fer pleja“. Madjarska je tokom 90-ti snazno pomagala MALEV nakon izlaska iz istocnog bloka. Na zalost nije uspela da ga sacuva. Jako mnogo novca su istocnoevropske drzave dale svjim avio prevoznicima da ih ocuvaju. Uvek je pitanje perspektive, kad je „nulta“ tacka.

      Mi se borimo da se vratimo, zato moramo biti efikasniji.

  4. Vi ste lou koster mozete leteti iz Beograda pod uslovima ostalih redovnih prevozilaca a beneficije mozete ostvariti na Niskom aerodromu.To sto ste do sada podmicivanjem ostvarivali na ATN Beograd je predmet tizilastva.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.