Struka o smeni direktora EPS-a Miroslava Tomaševića: Loš, pogrešan i netransparentan potez 1foto FoNet/EPS

Smena v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Miroslava Tomaševića je kontraproduktivan i netransparentan potez koji je protivan interesima kako tog preduzeća tako i države, smatra stručna javnost i konstatuje da je odlučno protivljenje neosnovanim kritikama od strane resornog ministarstva isključivi razlog njegovog razrešenja.

Eksperti, takođe, ističu da ne postoji racionalan razlog zbog čega bi se, a kako je odlučeno, na čelu Nadzornog odbora nalazio norveški umesto kadra iz elektroprivrednog sektora naše zemlje, koji je istovremeno i dovoljno brojan i u potpunosti osposobljen za obavljanje takvih poslova.

Podsećanja radi, Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije je na svojoj sednici postavio novog v. d. generalnog direktora preduzeća Dušana Živkovića, čime je okončan mandat dosadašnjem prvom čoveku EPS-a Miroslavu Tomaševiću. Takođe, na toj sednici je izabran i predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije i od 15. juna tu funkciju obavlja Norvežanin Oluf Ulset.

Domaća stručna javnost, pak, ne gleda sa odobravanjem na činjenicu da je dužnosti razrešen Tomašević koji je u kratkom periodu, posle kolapsa nastalog u vreme direktorovanja Milorada Grčića, konsolidovao poslovanje EPS-a i ostvario respektabilne rezultate.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić za Danas ističe da je smena Miroslava Tomaševića potpuno nelogična i definiše je kao “bezobrazluk” nadležnih.

– Tomašević je bio v.d direktora. Na njegovo mesto je doveden novi v.d i naglašeno je da je reč o prelaznom rešenju a da će direktor preduzeća biti izabran na konkursu. Potpuna besmislica. Naime, zbog čega je onda smenjen Tomašević koji je istovremeno dobro radio svoj posao i na njegovo mesto doveden čovek koji će tu biti samo do izbora direktora na konkursu? Mislim da je razlog za smenu to što Tomašević nije želeo da ćuti na neargumentovane kritike ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović, koja je uzgred potpuno nekompetentna da obavlja funkciju na kojoj se nalazi – navodi naš sagovornik.

On dodaje da ne postoji ni jedan racionalan razlog zbog čega bi na čelu Nadzornog odbora EPS-a bio kadar koji nije iz redova domaće elektroprivrede.

– Ceo svoj radni vek sam bio vezan za aktivnosti elektroprivrednog sistema naše zemlje i znam da postoji pregršt sposobnih i uspešnih rukovodilaca koji bi mogli da obavljaju tu funkciju. Na žalost očito je da gubimo državnost, kad je reč o donošenju važnih odluka u oblasti elektroprivrede, i na žalost nemam drugi izraz sem da je aktuelni predsednik Nadzornog odbora EPS-a neka vrsta kolonijalnog upravnika. – navodi naš sagovornik.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor ističe da je Miroslav Tomašević uspeo da oporavi rad preduzeća tokom svog mandata direktora i da shodno tome nadležni duguju obrazloženje javnosti zbog čega je on pomeren sa pozicije.

– Drugim rečima trebalo bi navesti razloge zbog kojih Tomašević nije više direktor i tako objasniti da li su nadležni zadovoljni ili ne njegovim radom ili pak postoji neki drugi razlog što je došlo do rotacije na čelu preduzeća. Mora se ipak reći i to da je Tomašević bio v.d. pa je kako je došao tako i otišao. Stoga je izuzetno važno da se od sad direktori EPS-a biraju na konkursu jer je to najtransparentniji način izbora rukovodstva. Sa jedne strane, primedbe da norveški stručnjaci u Nadzornom odboru EPS-a nemaju iskustva u rukovođenju termosektorom koji proizvodi najveće količine struje u Srbiji su potpuno tačne. S druge, dobro je što su norveški stručnjaci u Nadzornom odboru jer oni sasvim sigurno imaju menadžersko znanje i potencijal potreban za rukovođenjem tim preduzećem – naglašava Kapor.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović istiće da je razrešenje direktora Tomaševića do kojeg je došlo bez da su se nadležni izjasnili zašto ga smenjuju još jedna potvrda da je koncept zatvorenog akcionarskog društva pogrešan.

– Da Skupština akcionara nije sastavljena samo od jednog člana, a to je ministarka Dubravka Đedović, i da u njoj sede i predstavnici malih akcionara legitimno bi bilo postavljeno pitanje zašto je Tomašević razrešen. Ovako u uslovima kada država kao vlasnik kapitala na tu temu ćuti pitanje ni nema ko da postavi. Još jedan dokaz netransparentnosti ustrojstva EPS-a kao zatvorenog akcionarskog društva. Smena Tomaševića je svakako loš potez. Činjenica je da je on to preduzeće oporavio. Svaliti krivicu za to što EPS ne ostvaruje profit u meri kako bi trebalo na njega je potpuno besmisleno jer u uslovima u kojima preduzeće radi od njega to niko nije mogao da očekuje – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari