Socijalni program prihvatila 22 radnika INPRO 1

U Zastavi INPRO juče je okončano izjašnjavanje o ponuđenom socijalnom programu, koji su prihvatila 22 od ukupno 130 zaposlenih u toj fabrici.

Gotovo svi su se izjasnili za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, uz otpremnine od po 200 evra po godini staža, dok se samo njih troje opredelilo za odgovarajuće nadoknade i prelazak na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, gde će u narednih godinu dana, odnosno do sticanja uslova za odlazak u penziju primati zakonom predviđene prinadležnosti.

Socijalni program je prihvatilo 11 invalida rada i isto toliko njihovih zdravih kolega. Od ukupno 130 zaposlenih u toj fabrici, 114 su osobe sa invaliditetom, od kojih su 34 invalidi rada koji su, prošle jeseni 50 dana štrajkovali glađu zahtevajući isplatu zaostalih zarada.

Predstavnik invalida rada u INPRO-u Stevan Pušonja za naš list kaže da radnici iz te kategorije zaposlenih koji su se izjasnili za socijalni program poručuju nadležnima u Vladi i poslovodstvu fabrike da svoja radna mesta neće da napuste dok im, uz ponuđene otpremnine, ne budu isplaćene zaostale zarade. Radnicima INPRO-a se, prema njegovim rečima, duguju po tri i po plate, kao i nadoknade za prevoz od avgusta prošle godine.

Direktor Zastave INPRO ističe da je dug radnicima i poveriocima od oko 26 miliona dinara jedan od najvećih, ako ne i najveći problem te fabrike. Opstanak preduzeća, ističe, ugrožava i nedostatak poslovnog prostora i proizvodne opreme, pošto je gotovo sve što je vredelo od mašina prošlog leta preuzeo francuski Trigano, koji je, u avgustu 2016. kupio deo pokretne imovine, odnosno opreme INPRO-a za proizvodnju priključnih vozila.

– Trigano je pristao da i naša proizvodnja priključnih vozila i metalne galanterije do daljeg bude locirana u pogonu Zastave oružje „Sivi dom“, koji su Francuzi zakupili krajem prošle godine. Nadam se da ćemo do kraja ovog ili početkom narednog meseca, problem sa poslovnim prostorom da rešimo na nešto duži rok, čime ćemo, uz smanjenje broja zaposlenih da stvorimo kakve takve uslove za realizaciju unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća, o kojem će se poverioci izjašnjavati na ročištu zakazanom za 25. april – kaže Betulić za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari