SOKOJ isplatio treću pomoć ugroženim autorima 1Foto: stevepb/ Pixabay

Upravni odbor Organizacije muzičkih autora Srbije (Sokoj) saopštio je danas da je isplatio treću jednokratnu pomoć od 24.000 dinara egzistencijalno ugroženim autorima, članovima tog udruženja.

„Muzički sektor jedan je od najugroženijih s obzirom na to da su muzički autori sprečeni da rade i zarade, a Sokoj je mnogima jedini izvor prihoda u proteklih godinu dana“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Upravi odbor Sokoja u aprilu 2020.godine, sagledavajući opštu situaciju izazvanu pandemijom virusa korona, reagovao hitnom izmenom svog pravilnika o socijalnim davanjima i time otvorio mogućnost da se isplati jednokratna pomoć najugroženijim autorima muzike.

Ističe se da je odlukom Upravnog odbora, korisnicima za mart mesec ove godine za javno saopštavanje (kontinualno korišćenje), odobren popust od 75 odsto na obračun autorske naknade za kategorije kao što su ugostiteljski objekti, dečje igraonice, kladionice.

Popust u visini od 50 odsto odobren je tržnim centrima, dok je kategoriji korisnika neprehrambenih trgovina, fitnes programima i teretanama odobren popust u visini od 25 odsto.

Korisnicima po osnovu javnog izvođenja u ugostiteljskim objektima (živa muzika) ne fakturiše se autorska naknada za mart 2021. godine i to za sledeće vrste objekata: diskoteke, klubove, barove, splavove i druge slične objekte, restorane, kafane, kafiće i slične objekte.

„Stručna služba Sokoja pratiće i dalje situaciju i redovno obaveštavati korisnike o mesečnim popustima, dok korisnicima koji su obavestili Sokoj da nisu radili, neće biti fakturisana autorska naknada“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari