Evropska komisija postepeno ukida kovid pomoć 1Foto: Ljiljana Bukvić

Evropska komisija (EK) saopštila je danas da će postepeno ukinuti privremena pravila za dodatnu javnu pomoć zemljama članicama EU tokom pandemije korona virusa.

Komisija je saopštila da zbog poboljšanja ekonomske situacije u EU i ukidanja mera za prevenciju širenja zaraze nije potrebno da se trajanje mehanizma za pomoć produži posle 30. juna. Pomoć kompanijama neće biti naglo ukinuta, već postepeno, navodi se u saopštenju Komisije.

Margret Vestager, izvršna potpredsednica EK za politiku tržišne konkurencije, rekla je da je Komisija tokom pandemije donela više od 1.300 odluka i odobrila 950 nacionalnih mera pomoći, čija se vrednost procenjuje na više od tri hiljade milijardi evra.

Ona je dodala da je od ukupne pomoći odobrene od marta 2020. do juna 2021. do sada potrošeno 730 milijardi evra. Vestager je rekla da je EK spremna da „ponovo brzo deluje ako bude potrebe“.

Privremenim okvirom za državnu pomoć, usvojenim marta 2020. godine zbog pandemije, ublažena su stroga pravila EU za dodelu državne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.