Šoškić: Nema galopirajuće inflacije, prognoze evropskih ekonomista se neće ostvariti 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Bez obzira na brojna poskupljenja, ne može se govoriti o galopirajućoj inflaciji, do nje ima još dosta i te prognoze evropskih ekonomista se neće ostvariti, izjavio je bivši guverner NBS i profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić televiziji Insajder.

On je istakao da će inflacija verovatno biti dugotrajna, ali ipak na nivou koji je daleko ispod galopirajućeg, ali je upozorio da je inflacija od 15, 20 i 25 odsto nedopustiva ukoliko želimo da imamo stabilne uslove za privredni razvoj i ako ne želimo da stanovništvo veoma ozbiljno izgubi na kupovnoj snazi.

To nije dobro ne samo s aspekta životnog standarda, već ni sa aspekta sposobnosti stanovništva da svojom potrošnjom podstiče ekonomsku aktivnost, rekao je Šoškić, dodavši da inflacija mora da se obara i da misli da se već zakasnilo s tim.

I Evropa i Amerika trebalo je da reaguju još pre godinu dana, jer je bilo jasno da to nije prolazna inflacija koja je došla na strani ponude, kako se tada najčešće govorio, kazao je Šoškić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari