Sporni elaborati Saveza vinara koje je platila država 1Foto: Pixabay/JillWellington

Po nalogu Ministarstva poljoprivrede, poljoprivredne stručne službe iz nekoliko gradova morale su da kupe elaborate o vinogradarstvu od Saveza vinara i vinogradara za 12,5 miliona dinara, objavio je portal Pištaljka, navodeći da se elaborat u koji su njihovi novinari imali uvid „dobrim delom“ sastojao od podataka besplatno dostupnih na internetu.

Portal Pištaljka ističe da su poljoprivredne stručne službe po prvi put angažovale jedno udruženje poljoprivrednih proizvođača da savetuje njih, pošto je njihov posao da pišu stručne biltene i savetuju poljoprivrednike o tome kako i šta da uzgajaju na svojim imanjima.

„Iako su stručne službe odbile da dostave javnosti elaborate (Saveza vinara i vinogradara), Pištaljka je jedan elaborat uspela da dobije nezvaničnio, od uzbunjivača“, piše Pištaljka, koja taj dokument opisuje kao pauer point prezentaciju koja u najvećem delu sadrži podatke i analize globalnog tržišta prodaje vina i opšte smernice za razvoj te industrije.

„Od 138 stranica tog elaborata, svega sedam je posvećeno lokalnim karakteristikama koje su opet toliko uopštene da se među njima teško može pronaći neki konkretan savet ili preporuka za vinogradare iz konkretnog područja. Svi podaci o lokalnim karakteristikima su javno dostupni podaci na Vikipediji ili u dokumentu ‘Vinski atlas’ koji je 2015. godine sačinio Republički zavod za statistiku“, ističe Pištaljka.

Taj portal se poziva na podatke Uprave za trezor kada je reč o informaciji da su tokom 2019. i 2020. godine stručne službe iz 14 različitih gradova uplatile Savezu vinara i vinogradara (SVS) ukupno 12,5 miliona dinara.

„Svaka uplata bila je manja od 500.000 dinara, što je zakonska granica za sprovođenje javnih nabavki“, napominje Pištaljka.

Na pitanja novinara Pištaljke nije odgovorila pres služba Ministarstva poljoprivrede, a portal navodi da se ministar Branislav Nedimović i pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević nisu javljali na telefone, niti su odgovorili na više mejlova i sms poruka koje su im poslali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari