Sprečiti da tajkuni otmu imovinu 1Foto: Vikipedija

Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić upozori je danas da se državna imovina topi i nestaje i da se omogućava pojedinim tajkunima da je prisvajaju bez osnova, pa je krajnje vreme da država reaguje, kao što je to uradila u slučaju Trepče.

Pitanje Trepče i onog što se dešavalo u skupštini Kosova otvorilo je i pitanje imovine u Srbiji, što je dobro, ali nije dobro što se to dešava tek sada, jer su mnoge šanse za povraćaj propuštene u ranijem periodo, u vreme prethodnih vlasti, rekao je Antić na konferenciji za novinare.

Kako je objasnio, kada je pitanje Trepče došlo u focus interesovanja, odjednom se čulo da Srbija ima popisanu svu državnu imovinu na Kosovu, tamo gde nema vlast od 1999. godine.

Antić je ukazao da, istovremeno, Mreža za restituciju od države na sve zahteve o imovini u centralnoj Srbiji dobija odgovor da o tome ne postoji evidencija.

Republička direkcija za imovinu, Ministarstvo privrede, grad Beograd, niko ne radi posao na popisu imovine, kriju podatke, a ro rade da bi imovina bila opljačkana, konstatovao je on.

Prema oceni Antića, državna imovina koja je nepopisana u Beogradu, a oduzeta je nacionalizacijom i sad se, kao i zemljište, daje tajkunima, možda je i mnogo vrednija od Trepče.

Otimanje državne imovine, smatra on, moguće je sprečiti samo kroz restituciju kao najbolji vid, što je i najodgovornije, jer se radi o načelu privatne odgovornosti, rekao je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari