Srbija kupuje 18 garnitura elektromotornih vozova od švajcarskog Štadlera 1Foto: Arhiva

Srbija je od švajcarskog proizvođača vozova Štadler rejl (Stadler Rail) naručila 18 kompozicija električnog voza tipa „Flirt“ ukupne vrednosti 117 miliona švajcarskih franaka, objavili su danas mediji.

Portparolka preduzeća potvrdila je za švajcarske medije da je reč o 18 četvorodelnih garnitura, ali je rekla da će detalji posla, „na zahtev klijenta“, biti otkriveni tek u sklopu potpisivanja ugovora tokom februara.

List „Sank Galer tagblat“ (St. Galler Tagblatt) prethodno je objavio da je posao vredan 117 miliona franaka i da je kupac elektromotornih garnitura srpska državna kompanija Srbija Voz.

Nabavku vozova finansira Evropska banke za obnovu i razvoj (EBRD) kreditom koji  premašuje 100 miliona evra, a ostatak će snositi budžet Srbije, piše list.

Kompanija sa sedištem u Busnangu na istoku Švajcarske izborila se za posao u konkurenciji sa francuskim Alstomom i italijanskim konzorcijumom okupljenim oko Hitači rejla (Hitachi Rail), a proizvođač će biti pogon Štadlera u Poljskoj.

Srbija već poseduje 21 garnituru modularnih elektromotornih vozova tipa „Flirt“, a Srbija Voz je naručio i dve trodelne garniture dvospratnog voza tipa „Kis“ (Kiss).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari