Forbs: Država Srbija plaća libijski dug prema srpskim trgovcima oružjem 1ilustracija Libija Foto: EPA-EFE/STR

Preduzeću Ist ajron (East Iron) iz Beograda kome Libija duguje više od 10 miliona evra za oružje koje je toj zemlji isporučeno 2014. godine dug će, zajedno sa kamatama, platiti Srbija, piše Forbs Srbija.

Dug će biti isplaćen tako što će Srbija kompenzovati svoj dug Libiji po osnovu kredita za uvoz libijske nafte iz 1981. godine i kredita za jugoslovenski naftovod iz 1975. godine.

Preduzeće Ist ajron tužilo je Libiju, iako ta firma nije bila direktni prodavac, već je to potraživanje u međuvremenu preuzela od kiparske firme Karso limited (Charso).

Ugovor o isporuci oružja iz 2014. godine sklopili su Karso i Ministarstvo odbrane Libije.

Prema podacima kiparskog poslovnog registra, Karso je osnovan 2012. godine i njen zastupnik je Atanasija Jakobidu, ali dostupni javni podaci pokazuju da je povezana s najpoznatijim srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem.

U sklapanju ugovora o preuzimanju potraživanja, kao zastupnik Karsa pojavljuje se Nemanja Kuntić, čovek za koga je podgorički list „Dan“ pisao da je u poslu izvoza minobacača iz Albanije u Jemen, preko Crne Gore, učestvovala Tešićeva firma Munstorm enterprajz, koju je u tom poslu zastupao Kuntić.

Indikativno je, ističe Forbs, što je Kuntić vlasnik 25 odsto firme Ist ajron.

Karso i Ist ajron sklopili su ugovor o ustupanju potraživanja u martu 2018. godine, a Ist ajron je već u avgustu iste godine tužio Libiju pred domaćim sudovima zahtevajući da namiri dugovanja.

U tužbi u koju je Forbs imao uvid, tužilac je naveo da je marta 2018. godine poslao libijskim vlastima opomenu pred utuženje na koju oni nisu odgovorili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari