Srbija nema snage da podigne rudnu rentu

Država strahuje da strani investitori ne bi prihvatili rast nameta na eksploataciju rudnog bogatstva

Ostavite komentar


  1. Kakav dovraga rast rente kad je tu vec privatna provizija, koja je drzavna tajna, razume se.

  2. Ovo vec nikako ne mogu da razumem. Uglavnom imamo partnere koji su nam bliski prijatelji. Recimo NIS. Kada ste tako bliski sa Putinom, pitajte ga kako se Ruska fedesracija odnosi ka investitorima kada je u pitanju rudna renta. Isti je slucaj i sa bratom SI-jem. I mi smo nezavisna drzava koja donosi zakone koji su iskljucivo u interesu zemlje ? Dokle covece, dokle Predsednice ??

  3. Primećujem da su uglavnom konsultovani ekonomisti koji (izgleda) vrlo malo znaju o karakteristikama i specifičnostima geoloških istraživanja i rudarstva. Zašto za mišljenje nisu pitani stručnjaci sa rudarsko-geološkog fakulteta, koji je valjda najmerodavniji da daje nekakvo mišljenje o ovoj temi?

    1. Pa valjda prijatelju zato što su svi na APANAŽI Rio Tinta i niko ne daje izjave i mišljena….mislite o tome! Inače, ja sam taj, koji je predsedniku postavio to pitanje u Loznici….o dobijenom odgovoru u nekom drugom životu

  4. Rudna renta, da. Ali i renta hidrocentrala za održavanje naselja pored obala Dunava na području hidroelektrane Đerdam. Ova renta je ukinuta 2006.g. i potrebno je pod hitno vratiti Više niko ne održava ta preseljenja naselja. Pozivamo da rudnu rentu koče strani poslodavci, a našu je država ukinula

  5. Kada Rio Tinto završi istraživanja isplatiti kompaniji sredstva koja je uložila i otpočneti iskopavanja i proizvodnju samostalno. Ili neka i to oni uradi pa otkupiti sve odjednom. 🙂

  6. Poznato je da ova firma sa fotografije pripada Sorosu prijatelju naseg AV,a takodje svi znaju da provizije redovno idu na razne racune „saradnika“ otvorenim u svetskim bajkovitim destinacijama.

  7. Citirani ekonomisti ne znaju puno o rudarstvu ali vole da komentarišu. Broj rudnika koji je SFRJ pokrenula se može nabrojati na prstima dve ruke a ovde neko očekuje da siromašna Srbija daje milijarde na geološka istraživanja i otvaranje rudnika. To sebi ne mogu da priušte ni mnogo bogatije zemlje jer je rudarstvo visoko rizičan posao i to zato što su šanse da pronađete rudu koja opravdava otvaranje rudnika 1:100. Tako na svetskom nivou tek jedan projekat geoloskih istraživanja na sto postane rudnik. Koja drzava ima toliko novca za bacanje? Neki se žale na rudnu rentu ali ona nije jedini prihod države. Država prihoduje i porez na dobit i dividende koji nije zanemarljiv. Drugi bi da nacionalizuju rudarske operacije. U nebrojeno primera u svetu države su dokazale da su loše gazde i po pitanju ekologije i po pitanju ekonomije. Sve ekoloske probleme u Boru i Majdanpeku je napravila država nesavesnim upravljanjem. Od ekološke katastrofe kada je ‘80ih godina proslog veka doslo do izlivanja ogtomne količine jalovine u Borsku Reku koja je na svom putu do Dunava uništila sve pred sobom do izgradnje nove topionice u Boru koja je prenaplaćena i izgrađena toliko loše da bolje da je nisu ni gradili jer je njenim puštanjem u rad Bor još više zagađen.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.