Srbija pozitivan primer za zemlje Zapadnog Balkana 1Foto: Aleksandar Veljković

– Na završnoj konferenciji projekta u okviru srpsko-nemačke saradnje „Savetodavne usluge u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, predstavljeni su ostvareni rezultati u okviru devetogodišnje saradnje, kao i zaključci i primeri najbolje prakse nastale tokom trajanja projekta.

Na skupu je istaknuto i to da danas Srbija ima veliki broj stručnjaka za energetsku efikasnost i skoro 1.600 licenciranih inženjera za energetsku efikasnost. Od kada je uveden sistem energetske sertifikacije zgrada, izdato je skoro 1.500 energetskih pasoša, a direktan rezultat toga je ušteda primarne energije od 150.000 megavata i smanjenje emisije ugljen-dioksida od oko 30.000 tona godišnje.

Po statistici Evropske unije na zgrade odlazi oko 40 odsto ukupne potrošnje finalne energije i oko 36 odsto ukupne emisije ugljen-dioksida. To je najveći sektor potrošnje finalne energije, iza koga slede saobraćaj 33 odsto i industrija 24 odsto. Iz tog razloga energetska efikasnost u zgradama predstavlja osnovni cilj energetske politike, zaključeno je na jučerašnjem skupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari