Srbija pregovara sa Svetskom bankom o kreditima od oko 500 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Vlada Srbije pregovara sa Svetskom bankom o tri kredita ukupne vrednosti većoj 500 miliona dolara, rečeno je danas na prezentaciji Redovnog ekonomskog izveštaja za Zapadni Balkan.

Zajam od 400 miliona dolara namenjen je podršci budžetu, 75 miliona dolara je zajam u okviru projekta za unapređenje upravljanja finansijama i 35 milona dolara kao podršku strategiji za razvoj tržišta kapitala.

Prema rečima Nikole Pontare, direktora kancelarije Svetske banke u Srbiji ova institucija ima već portfolio od milijardu dolara u Srbiji.

„Normalno je da vlade više pozajmljuju u kriznim vremenima, ali važno je da je trajektorija javnog duga održiva. U Srbiji jeste održiva. Pored toga važno je da se ta sredstva iskoriste za povećanje produktivnosti“, ocenio je on.

Lazar Šestović, glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju dodao je da zajam i MMF-a i Svetske banke ne mora da bude u dolarima i da je za Srbiju u ovom trenutku bolje ukoliko bi se zadužila u evrima.

Šestović je istakao da u ovom trenutku nije problem pristupa kapitalu, već je više pitanje cene.

„Kamatne stope na dug rastu, smanjuju se rokovi otplate. To je i jedan od razloga pregovora sa MMF-om o novom aranžmanu. Naša vlada ima i iskustva sa hedžingom, a osim toga ni procenat dolarskog u ukupnom dugu nije visok“, ocenio je Šestović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari