Srbija protiv nasilja za osnivanje novih opština u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Predstavnici beogradske liste koalicija „Srbija protiv nasilja“ danas su potpisali Deklaraciju o osnivanju novih opština i to na teritoriji Voždovca, Grocke, Zemuna i Palilule.

Kako su saopštili, od gradske opštine Voždovac trebalo bi formirati Voždovac i Avalski venac, a od gradske opštine Grocka – opštinu Grocka i ; opštinu koju će činiti naselja Kaluđerica, Leštane, Vinča, Ritopek i Boleč.

Plan je da se od gradske opštine Zemun formiraju opštine Zemun i Batajnica, da od opštine Palilula još i Dunavski venac.

O imenima će se, kako je navedeno u saopštenju, izjasniti na referendumu građani sa teritorija novoosnovanih opština.

„U središtu politike Srbija protiv nasilja je da se grad vrati građanima. Tokom desetogodišnje vladavine SNS-a u Beogradu oni su se fokusirali na sebi bliske investitore, na ispumpavanje vrednosti iz grada i prelivanje na privatne džepove.

Potrebe građana u protekloj deceniji su zanemarivane. Zato je fokus naše politike da građani ponovo participiraju u donošenju odluka za ovaj grad, a to je moguće jedino ako stvorimo dobar upravljački sistem koji će tu participaciju omogućiti. ;Građani moraju zajedno sa gradskom upravom da kreiraju vrednost lokalne zajednice“ izjavio je na konferenciji za štampu Vladimir Obradović, kandidat ove liste za gradonačelnika.

On je dodao da je jedan od najbitnijih elemenata novog pristupa upravljanju gradom – reorganizacija postojećih opština tako što će opštine koje su po svojoj specifičnosti i teritoriji različite pregrupisati i formirati se nove opštine koje će moći bolje da prepoznaju potrebe lokalnog stanovništa i učestvuju u donošenju odluka.

Obradović je dodao da su te opštine po svojoj prirodi različite, različite su potrebe građana u jednom delu u odnosu na drugi deo opštine i zato smatra da će ovakva reorganizacija značajno doprineti kvalitetu života građana i vraćanje normlanosti u te sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari