Srbija puna posla - za strane firme 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Poslovnih aktivnosti u Srbiji ima dovoljno, kako tvrdi premijerka Srbije Ana Brnabić, ali je problem što su radnici angažovani na njima slabo plaćeni, a u većini slučajeva profit izvlače samo strane kompanije.

To kažu stručnjaci, komentarišući ocene predsednice Vlade izrečene povodom 100 dana rada njenog novog kabineta, u kojima je istakla da „u svim oblastima ima toliko mnogo poslova, da nema dovoljno firmi koje bi se javile da ponude usluge i da zbog toga dolaze firme i radnici iz inostranstva“.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović kaže za Danas da izjava premijerke predstavlja „potpunu besmislicu“, odnosno da ne odgovara onome što se u Srbiji dešava u praksi.

– Nije tačno da sve kompanije koje posluju u Srbiji, prvenstveno domaće, mogu da dođu do angažmana. To polazi za rukom isključivo malom broju stranih kompanija koje dobijaju poslove na tenderima – kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, domaća privreda je u neravnopravnom položaju u odnosu na stranu konkurenciju jer ne može da dođe do povoljnih kredita kako bi mogla da finansira svoje poslovne aktivnosti.

– Razlog za to je taj što je gotovo čitav sektor u rukama stranih banaka koje nisu blagonaklone kada je reč o kreditiranju srpskih kompanija – smatra Pavlović.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, stvari vidi drugačije. Kako kaže, posla u Srbiji svakako ima jer da ga nema stranih kompanija ne bi ni bilo na našim prostorima.

– Svima su obezbeđeni ravnopravni uslovi da posluju u Srbiji, kako domaćim tako i stranim kompanijama. Takođe, svi imaju mogućnost da konkurišu za subvencije koje poslodavcima odobrava država. Pitanje je samo da li neko ima ili nema finansijski interes da uđe u određeni posao. Odnosno, da li će od tog angažmana zaraditi ili ne. Strana preduzeća u Srbiji nemaju problem da se odluče na poslovne aktivnosti jer su deo moćnih multinacionalnih kompanija, sa razvijenim i uhodanim biznisom i sa tržištima na koje je te proizvode moguće plasirati. U Srbiji pak nema mnogo domaćih krupnih preduzetnika a većini od njih nije dostupno tržište na kome bi mogli da plasiraju proizvode poput kablova i sličnih, kao što je slučaj sa stranim kompanijama – objašnjava Savić.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, kaže za Danas da posla u Srbiji svakako ima ali da su domaći radnici koji su angažovani na njegovom izvođenju veoma slabo plaćeni.

– Sve je potpuno suprotno od onog što je rekla premijerka Ana Brnabić. Strane kompanije su prisutne u Srbiji zbog toga što Vlada velike infrastrukturne projekte finansira kreditima koje dobija od banaka iz drugih država. Te države onda insistiraju da tim infrastrukturnim poslovima rukovode i ostvaruju zaradu njihove kompanije. Neke od njih dovode i sopstvenu radnu snagu za te potrebe i ti radnici kojima je obezbeđen smeštaj i hrana zarađuju više od svojih srpskih kolega. Takva ekonomska orijentacija Vlade Srbije, isključivo vezana za zaduživanje je pogrešna i pogubna po interese građana jer su upravo oni ti koji će morati da vraćaju kredite koje vlast uzima šakom i kapom. Naše kompanije su u tim poslovima angažovane na isključivo podizvođačkim radovima te je zarada koju ostvaruju srpski radnici zaposleni u njima mizerna – navodi Veselinović.

On dodaje da bi Srbija ako već uzima kredite za infrastrukturne projekte za njihovo angažovanje trebalo da angažuje domaću operativu.

– Na taj način bi domaća građevinska preduzeća zaradila što znači da bi mogla da isplaćuju redovne i pristojne plate svojim zaposlenima kao i da zaposle novu radnu snagu – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari