Srbija za subvencije za energetsku efikasnost obezbedila četiri puta više sredstava nego 2021. 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Novi javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti, za sve jedinice lokalne samouprave, biće otvoren do 19. februara, a očekuje se da će se na njega prijaviti dvostruko više opština nego prošle godine i da će se izvoditi radove u gotovo 40.000 domaćinstava, izjavio je danas za TV Vesti državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

„Sada smo obezbedili četiri puta više sredstava i očekujemo da će se na ovaj javni poziv prijaviti između 30.000 i 40.000 domaćinstava. Ove godine obezbedili smo 230 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti. Država će pomoći svim zainteresovanim građanima da smanje potrošnju energije u svojim domaćinstvima i subvencionisati, zajedno sa lokalnim samoupravama, polovinu potrebnih sredstava, dok drugu polovinu plaćaju građani“, kazao je on za TV Vesti, prenelo je ministarstvo.

Podsetio je da je prethodne godine na javni poziv prijavljeno oko 6.000 domaćinstava, dok je do sada renovirano oko 2.000 objekata.

Dodao je da će se nakon ovog poziva raspisati i pozivi prema izvođačima radova i građanima.

On je istakao i da će ove godine ministarstvo dati više novca najnerazvijenijim i devastiranim opštinama i da će umesto sa 50 odsto učestvovati sa 70 procenata, kao i da u ministarstvu razmatraju na koji način mogu da pomognu socijalno ugroženim domaćinstvima na sledećem javnom pozivu.

„Ako smanjimo potrošnju, smanjuje se potreba za proizvodnjom nove energije, novim troškovima, ali se smanjuje i zagađenje životne sredine“, poručio je Lakićević.

On je rekao da je javni poziv objavljen na sajtu ministarstva rudarstva i energetike, da je procedura za prijavljivanje pojednostavljena, kao i da je 80 odsto opština već opredelilo sredstva za unapređenje energetske efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari