Srbija Ziđin Koper, „Eliksir“ i HE „Đerdap“ najznačajniji privredni subjekti u Borskom okrugu 1Foto: G. Tončev Vasilić/SZC

U kompaniji Srbija Ziđin Koper zaposleno je skoro šest hiljada radnika, koji će do kraja ove godine, u proseku mesečno zarađivati sto hiljada dinara. U poređenju sa 2018. godinom, kada je većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor postala ova kineska kompanija, plate su veće za 47 odsto.

Ovo je tek deo podataka koje je, primajući plaketu za doprinos unapređenju privrednog ambijenta na teritoriji Borskog upravnog okruga, izneo direktor ljudskih resursa u Srbija Ziđin Koper Huang Zhaoyu.

Prema njegovim rečima, ova je kompanija ostvarila razvojne i poslovne ciljeve definisane na početku godine, prva je na listi najvećih izvoznika u zemlji i savesno sprovodi sve obaveze iz Sporazuma o strateškom partnerstvu sa Vladom Srbije.

-U prethodne tri godine, u projekte tehničke rekonstrukcije svih rudnika i topionice investirano je 943 miliona američkih dolara. Implementacijom vodećih tehnologija u industriji, uvođenjem naprednog tehnološkog procesa i opreme, ali i primenom ekoloških standarda strožih od onih u Evropskoj uniji, približavamo se ostvarenju ciljeva, odnosno stvaranju zelenih rudnika i ekoloških fabrika – kazao je Huang Zhaoyu.

Srbija Ziđin Koper, „Eliksir“ i HE „Đerdap“ najznačajniji privredni subjekti u Borskom okrugu 2
Foto: G. Tončev Vasilić/SZC

Kumulativni doprinos kineske kompanije iznosi 335 miliona dolara, od čega je 54,43 miliona uplaćeno na ime poreza i drugih naknada.

Kompanija je zaposlila 1.800 novih radnika i danas u Srbija Ziđin Koper radi nešto manje od šest hiljada zaposlenih.

Njihove mesečne plate do kraja 2020. godine, u proseku, će biti sto hiljada dinara i u odnosu na 2018. veće su za 47 odsto.

-U svetlu održive i konstruktivne saradnje sa lokalnim samoupravama, u ekološke projekte dosad je investirano 143 miliona dolara, posađeno je 112.600 sadnica i ozelenjena površina od skoro 500 hiljada kvadratnih metara. Кompanija je savesno ispunjavala i svoju korporativnu odgovornost, pa je za donacije izdvojila ukupno 2,2 miliona dolara. Prošle godine donirala je 571.000 dolara za izgradnju laboratorije “Vatreno oko” u Nišu, a zdravstvo, obrazovanje, kultura i sport pomognuti su sa 754 hiljada dolara – kazao je Huang Zhaoyu.

Osim Srbija Ziđin Koper, po oceni Saveta Borskog upravnog okruga, najznačajniji privredni subjekti su još „Eliksir“ iz Prahova i HE „Đerdap“ iz Kladova.

Tako je ocenjeno nakon analize stanja privrede i ekonomije na teritoriji Borskog okruga.

-Savet je zaključio da je saradnja sa ove tri kompanije jedna od najbitnijih za ekonomski i opšti razvoj Borskog okruga – kaže načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković.

Kompanija „Eliksir“ je nekadašnji IHP Prahovo preuzela 2012. godine.

Početna velika ulaganja u unapređenje tehnološkog procesa i modernizaciju postrojenja, zapošljavanje novih radnika doprineli su da ova kompanija danas ostvaruje pozitivan rezultat.

-Od inicijalnih 220, u ovom trenutku, „Eliksir“ zapošljava 1.000 radnika, sa tendencijom rasta zbog izgradnje hemijsko – tehnološkog parka zajedno sa Vladom Srbije, koja je ovaj projekat proglasila strateški značajnim za Borski upravni okrug i Srbiju – rečeno je na dodeli priznanja.

Ovom prilikom čulo se i da je HE „Đerdap“ uvek spremna da svojim ljudskim resursima i kapitalom učestvuje i značajno doprinese u radu lokalnih samouprava Кladovo i Negotin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari