Predsednik Evropske investicione banke (EIB) Verner Hojer izjavio je da je Evropskoj uniji potrebno mnogo više investicija, pogotovo u tehnologiju, inovacije, infrastrukturu, mala i srednja preduzeća, kako bi mogla da izdrži svetsku konkurenciju.

 U izveštaju EIB za 2013, koji je Hojer predstavio, stoji da je ta banka za projekte u državama EU i trećim zemljama odobrila veoma povoljne pozajmice u iznosu od 72 milijarde evra, od čega je Srbiji pripalo 317,8 miliona evra – najviše za infrastrukturu. Za kredite EU izdvojeno je 64 milijarde evra, a sedam milijardi evra su pozajmice za treće zemlje. Pored toga iz Evropskog investicionog fonda izdvojeno je tri milijarde evra čime su ukupna sredstva namenjena EU dostigla 67 milijardi evra. Kad je reč o pozajmicama Srbiji EIB je za obnovu i bezbednost puteva odobrila 100 miliona evra, malim i srednjim preduzećima namenjeno je 150 miliona evra, dok je sektoru poljoprivrede data pozajmnica od 45 miliona evra.

Zemljama kandidatima za članstvo u EU odobreno je više od 2,7 milijardi evra kredita, od čega je Turska dobila 2,3 milijarde evra. Makedoniji je odobreno 103 miliona evra, a za projekte u Crnoj Gori sedam miliona evra. Deo kreditnog kolača pripao je i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Tako je, recimo, Albaniji odobrena pozajmica od 228 miliona, a Bosni i Hercegovini 212,7 miliona evra. Kosovu, koje je u izveštaju EIB takođe svrstano među potencijalne kandidate, odobreno je 10 miliona evra. „Banka će i dalje finansijski podržavati ekonomski rast i zapošljavanje, posebno razvoj malih i srednjih preduzeća koja su pokretačka snaga evropske privrede. Samo u prošloj godini EIB je malim i srednjim preduzećima u EU odobrila oko 22 milijarde evra kredita. Procenili smo da je otvaranje novih radnih mesta ključni zadatak, imajući u vidu dužinu i dubinu ekonomske krize koja dugoročno pogađa rast u Evropi u umanjuje investicije“, naglasio je Hojer.

U izveštaju se navodi da su krediti EIB, kao svojevrsna garancija, omogućili malim i srednjim preduzećima, da se zajedno s privatnim partnerima, prikupe investicije od 50 milijardi evra. Za projekte istraživanja, novih tehnologija i inovacija bilo je predviđeno 17,2 milijarde evra, za infrastrukturu 15,9 milijardi evra, a za programe zapošljavanja mladih u EU – 9,1 milijarda evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari