Dobijanjem akreditacije u sistemu kvaliteta i bezbednosti hrane od Evropske unije srpski proizvodi imali bi lakši pristup i bili bi konkurentniji na tom tržištu, ocenjeno je stručnom skupu o šistemu kvaliteta i bezbednosti hrane. Direktor Akreditacionog tela Srbije Dejan Krnjajić rekao je novinarima na 75.

Dobijanjem akreditacije u sistemu kvaliteta i bezbednosti hrane od Evropske unije srpski proizvodi imali bi lakši pristup i bili bi konkurentniji na tom tržištu, ocenjeno je stručnom skupu o šistemu kvaliteta i bezbednosti hrane. Direktor Akreditacionog tela Srbije Dejan Krnjajić rekao je novinarima na 75. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu da samo poštovanjem evropskih standarda građani, tržište i izvoznici mogu biti sigurni da su proizvodi zdravstveno bezbedni i kvalitetni. On je kazao da hrana predstavlja najzahtevniji proizvod za obezbeđivanje kvaliteta, bezbednosti i zaštite potrošača na jedinstvenom tržištu EU i da je u lancu proizvodnje neophodno učešće nepristrasnih i profesionalnih ocenjivača kvaliteta i ispravnosti hrane. „Zato i postoje akreditaciona tela koja su kompetentna da izvrše nezavisnu ocenu laboratorija za hranu, sertifikacionih i kontrolnih organizacija“, rekao je Krnjajić. Predsednik Evropske kooperative za akreditaciju Lorenco Tijone rekao je da je Srbija veoma blizu da ispuni sve preduslove za priključenje EU i dodao da se nada da će se to vrlo brzo i dogoditi. „U EU je uspostavljen sistem sa dva glavna cilja: zaštita zdravlja i bezbednosti ljudi i stvaranje okruženja koje će obezbediti slobodnu cirkulaciju proizvoda i usluga“, rekao je Tijone. Prema njegovim rečima, uloga Evropske kooperative za akreditaciju je i da uspostavi pravila za regulaciju tržišta u EU. „Imamo zajedničke normativne reference i moramo obezbediti njihovu efikasnu primenu“, zaključio je Tijone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari