U prošloj godini Delta je ostvarila svoje najbolje rezultate posle 2008. godine, a oni su još značajniji, jer su postignuti u vrlo lošim uslovima za poslovanje u Srbiji. Vi znate kakvi su ti uslovi bili. Podvlačim da su rezultati realizovani bez poslovanja sa državom Srbijom, javnim ili državnim preduzećima.

Kao što je Delta oduvek i radila – izjavio je juče na konferenciji za medije predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković i dodao da je u prošloj godini operativni profit (EBITDA) iznosio 53 miliona evra, u državni budžet uplaćeno je 90,5 miliona, a izvoz koji ostvaruje Delta agrar zabeležio je rast od 45 odsto i premašio 50 miliona evra.

On je naglasio da ove godine očekuje još teže uslove poslovanja, jer će „potražnja biti smanjena, zbog smanjenja plata i penzija, mnogi privredni subjekti biće u veoma teškoj situaciji, jer će to svoje stanje preneti iz prethodne godine“, što će usloviti sve manji broj kompanija sa kojima Delta može da sarađuje. Uz to, „poljoprivredni rod je neizvestan, a banke su monetarnom politikom destimulisane da privredi odobravaju kredite“, kaže Mišković, ali ističe i da stanje koje nas čeka u 2015. možemo da popravimo na dva načina.

– Juče je objavljeno da je Evropska centralna banka upumpala u evropsku privredu 1.100 milijardi evra i to se odrazilo na kurs te valute prema dolaru. Očekuje se značajan oporavak evropske ekonomije, jer će ova sredstva određenim mehanizmima biti direktno ubrizgana u privredu Evrope. Prema mojim saznanjima, ukupne obavezne rezerve kod Narodne banke na kraju prošle godine iznosile su preko četiri milijarde evra. Moj predlog je da centralna banka ta sredstva direktno ubrizga u privredu Srbije, na istovetan način kao Evropska centralna banka. Da ne bude dileme, ne govorim ovo zbog Delte i Delta neće koristiti ta sredstva – tvrdi Mišković.

Prema njegovim rečima, stanje u srpskoj privredi može da popravi i investiciona klima. Dobro je to što je donet Zakon o planiranju i izgradnji, ocenio je Mišković, ali početak njegove primene zakona planiran je za mart ove godine, a tome bi trebalo da prethodi usvajanje podzakonskih akata.

– Delta je ove godine samo u Beogradu planirala četiri investicije na tri lokacije, ukupno vredne više od 250 miliona evra. Kredibilna smo kompanija i spremna za početak izgradnje tih objekata na kojima će biti uposleno do 10.000 građevinskih radnika. Hoću ovde javno da kažem: od trenutka kada dobijemo građevinsku dozvolu, u roku od 30 dana Delta će započeti gradnju ovih objekata. Mi se nadamo da ćemo, za sve tri lokacije, sve potrebne dozvole dobiti na vreme. Ako se to ne desi, pravovremeno ćemo vas obavestiti zašto naši radovi nisu počeli – upozorio je Mišković.

Planovi

Delta je planirala ove godine da započne radove na izgradnji šoping- mola Delta planet na Autokomandi u Beogradu, što će biti najveći objekat na Balkanu. Planirana je i nova poslovna zgrada kompanije na lokaciji pored Kraun plaze i Apartmana, hotel visoke kategorije i poslovna zgrada na lokaciji između Deltine zgrade i Hajata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari