SSP traži od Vlade da se dupliraju subvencije za mlečno govedarstvo 1Foto: EPA/ FOCKE STRANGMANN

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas od Vlade Srbije urgentne mere za mlečno govedarstvo, navodeći da se nestašica mleka ne može prevazići bez maksimalnog uključenja države.

„Tražimo od resornih ministarstava poljoprivrede i finansija da se hitno dupliraju subvencije za mlečno govedarstvo kroz premije za mleko i kroz subvencije po mlečnom grlu. To je jedini način da se stopira njihovo naglo uništavanje“, navodi SSP u saopštenju.

Prema navodima SSP, ta kriza tinja već osam godina, a jasno je da će ovakvih vesti biti sve više usled dugogodišnjeg minusa u proizvodnji mleka.

„Otkupna cena mleka je niska, isplata subvencija neredovna, selektivna i uz sve češće mahinacije, a krizi umnogome doprinosi i dugogodišnja niska otkupna cena žive vage tovljene junadi, te se junad za tov sada uvozi iz Rumunije. Ovogodišnja suša će dodatno ubrzati trend pada proizvodnje mleka i zapravo otkriti sve što se godinama skriva u oblasti govedarstva naše zemlje“, tvrde iz te stranke.

Dodaju i da je hrana za goveda preskupa, silaža najnižeg kvaliteta, kao i da svake godine broj muznih grla opada za 40.000, proizvodnja mleka sve manje ima industrijski karakter, dok je uvoz mleka u prahu za prerađevine ogroman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari