Šta bi izlazak Emirata iz OPEK-a značio za tržište nafte? 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Ako Ujedinjeni Arapski Emirati napuste organizaciju proizvođača nafte OPEK, to ne bi u prvom trenutku u značajnijoj meri uticalo na globalno tržište “crnog zlata”, smatra Metju Bej analitičar u konsultantskoj firmi Rane.

– Iako su UAE veliki igrač u OPEK-u, ipak je Saudijska Arabija ta koja je bitniji faktor kada je reč o uticaju na naftna tržišta – smatra on.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije dugoročno pitanje je, međutim, može li se OPEK prilagoditi novoj paradigmi na globalnom nivou u kojoj zapadne zemlje aktivno pokušavaju smanjiti emisije i odstupiti od nafte i gasa.

– UAE su članica OPEK-a koja pokušava biti najagresivnija u otkrivanju kako se uklapa u novu paradigmu. Ako UAE na kraju napuste OPEK, to bi mogao biti znak da su procenili da će ta organizacija težiti da se prilagodi svetu koji se fokusira na smanjenje emisija – kazao je Bej.

Ranije ovog meseca, list Vol strit žurnal je objavio da su zvaničnici Emirata rekli da se u UAE vodi interna debata o napuštanju OPEK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari