Šta očekuje korisnike daljinskog grejanja u Zrenjaninu: Bolja usluga ili veće cene? 1Foto: M.P. / Danas

Nakon planiranog poskupljenja stuje i gasa od jeseni, korisnike daljinskog grejanja u Zrenjaninu sasvim izvesno očekuje korekcija cene ove usluge.

Takve najave stigle su proteklih dana i iz lokalne administracije, mada se o konkretnim brojkama još uvek ne govori.

Nepopularno, ali neophodno povećanje cena grejanja obeležilo je i početak prethodne sezone grajanja u ovom gradu, potvrdio je pre tri dana i zrenjaninski gradonačelnik, dok je obilazio radove na zameni toplovodnih cevi u jednom gradskom naselju.

„Moramo razgovarati o tome da na tržištu imamo najavljeno korigovanje cena na gore, i struje i energenata, zato razgovaramo o tome kako i na koji način, u najmanjoj meri, povećati cenu grejanja a ostati na dobrom nivou usluge prema krajnjim korisnicima“, poručio je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Potvrdio je i da se radilo na konsolidaciji javnog preduzeća Gradska toplana, koje je tekuću godinu započelo dugovanjima potrošača u iznosu od 160 miliona dinara i najavio da se nekoliko novih zgrada, sa 150 stanova, priključuje na toplovod.

Ipak, prema godišnjem izveštaju poslovanja podnetom Skupštini grada, kako je primetio odbornik opozicije i ekonomista Ljubomir Erdeljan na poslednjem zasedanju skupštine, tu se ipak radi o mnogo većim ciframa zaduženja, zbog čega je izrazio zabrinutost da bi moglo doći do kolapsa toplane.

„Tu se radi o 400-500 miliona kratkoročnih obaveza, dok transformacija toplane u akcionarsko društvo i stari dugovi iznose isto toliko. Ako i dignu cene rizikuju neodrživo poslovanje, jer tu se ne radi o tržišnim pricipima. Čini mi se, sad kad su toplanu pretvorili u akcionarsko društvo, da to sve vodi u privatne ruke i privatno-javno partnerstvo a tek tada građani ne bi mogli da plaćaju račune“, objašnjava Ljubomir Erdeljan.

Kako objašnjava, kompletan uvid u trenutnu satuaciju sa JP Gradska toplana pruža nezavisni revizorski izveštaj koji je sastavni deo priloženih dokumenata poslovanja preduzeća i u kojem se konstatuje, da je zbog velikog kumuliranog duga Društva i velikih kratkoročnih obaveza, narušena likvidnost jer Društvo otežano izmiruje svoje obaveze.

„Uvažavajući činjenicu da toplana obavlja javnu komunalnu delatnost od opšteg interesa, rukovodstvo Društva procenilo je da će Grad Zrenjanin pomoći u pribavljanju dodatnih, kvalitetnijeh izvora finansiranja, u suprotnom, predhodno navedeno može dovesti u pitanje nastavak poslovanja, odnosno opravdanost primene načela stalnosti poslovanja. Nakon ove konstatacije, ostaje nam da se samo nadamo da gradska vlast ima dovoljno znanja, dobre volje i kredibiliteta prema višim instancama vlasti kako bi situaciju koliko toliko usmerila u pozitivnom pravcu. U suprotnom, Zrenjaninu preti potpuni kolaps po pitanju ovih usluga koje toplana vrši“, kaže Erdeljan.

Dodaje i da se broj korisnika daljinskog grejanja u Zrenjaninu ne povećava a da oni koji su vezani za daljinsko grejnje, a takvih je oko 7.000 potrošača u kategoriji domaćinstva, ne mogu da prate povećane cene ove usluge.

Korisnici daljinskog grejanja u Zrenjaninu račune plaćaju prema tarifnom sistemu, prema kome se računaju verijabilni i fiksni troškovi.

Iznos varijabilnog dela je 6,85 dinara po kilovat satu, dok je iznos fiksnog dela 38,60 dinara po kvadratu mesečno a za kilovat instalisane snage fiksni deo mesečno iznosi 275,70 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari