Šta očekuje turiste u Boki Kotorskoj? 1

Ukoliko ste planirali da ovog leta putujete u Boku Kotorsku primetićete promene.

U Kotoru se govore svi jezici sveta i sve vrvi od stranih turista što nije neobično ako se ima u vidu da je ugledni svetski turistički vodič Lonely Planet uvrstio Kotor na prvo mesto liste deset najboljih gradova koje ove godine treba posetiti. Tivat ćete teško prepoznati jer zgrade na rivi podsećaju na venecijansku renesansnu arhitekturu za šta je u velikoj meri zaslužna izgradnja Porto Montenegra koji svojom ležernim luksuzom neodoljivo podseća na Monte Karlo. Tu je i uvek šarmantni Herceg Novi čija dobrodušnost i lepota decenijama plene turiste iz celog sveta.

Kotor je u zenitu, obaraju se rekordi posećenosti jer taj grad u jednom danu poseti i do 10.000 ljudi. Direktor Turističke organizacije Kotor Mirza Krcić kaže da godišnje u luku uplovi više od 500 kruzera a u jednom danu četiri do pet koji prevoze oko 10.000 putnika i članova posade.

Gosti dolaze bukvalno iz celog sveta a Kotor je u poslednje četiri godine postao atraktivna kruzing destinacija i jedna od tri vodeće luke na Jadranu, posle Dubrovnika i Venecije.

„Ne izađu svi sa kruzera ali izađe između 5.000 i 6.000 ljudi. Toliko procirkuliše u jednom danu. Takođe, dnevno dođe i između 70 i 80 autobusa što je dodatnih 2.000 do 3.000 izletnika. Veliko je opterećenje ali navikli smo jer od ovog vida turizma žive brojni sugrađani“, kaže on.

Procena je da od turizma Kotor godišnje zaradi oko 80 miliona evra, što je oko 10 odsto ukupnih prihoda koje Crna Gora godišnje zaradi od turističke privrede.

Ono gde je Kotor manje više limitiran su smeštajni kapaciteti, jer zbog kofiguracije terena ali i zaštite zaliva od strane UNESCO, graditi se ne može mnogo. Od šest opština na crnogorskom primorju, Kotor ima najmanje smeštajne kapacitete – oko 700.000 kreveta, od čega je 15.000 u hotelima a sve ostalo u privatnom smeštaju.

Glavna turistička sezona počela je 1. jula i trajaće do 20. avgusta a Krcić najavljuje brojne programe, koncerte, manifestacije i festivale koje će turisti, pored vrednog kulturnog i istorijskog nasleđa, moći da posete u toku ovog leta.

„Leto počinje dečijim festivalom na kome učestvuju predstavnici više do 20 zemalja sa oko 107 različitih programa. Ovaj festival organizuje se u okviru Kotor Arta. 13. jula počinju Don Brankovi dani muzike, biće dosta koncerata klasične muzike a najavljeno je i gostovanje Radeta Šerbedžije. Partibrejkersi će učestvovati na Letnjem karnevalu kao i grupa Magazin i Rambo Amadeus. Kruna sezone zakazana je za 20. avgust kada će biti održana manifestacija Bokeljska noć, čija je tradicija duga dva veka“, rekao je Krcić.

Tivat je pre ratova 90-ih bio meka za visokoplatežne goste. Kako sada stvari stoje ovaj grad se vraća na turističku mapu Evrope.

Šta očekuje turiste u Boki Kotorskoj? 2

„Tivat je zaista doživeo velike promene, posebno arhitektonske, promene u modernom izgledu. Porto Montenegro je doneo nešto što mi sami sigurno ne bi mogili nikad da završimo. Ogromna sredstva oni ulažu u marketing. Zahvaljujući Porto Montenegru svi u Evropi, a mnogi i u svetu, znaju za najveću marinu na mediteranu“, naglasila je direkorka Turističke organizacije Tivat Bernarda Moškov.

Ona je ukazala da u gradu postoje tri organizatora manifestacija, koncerata, festivala – Turistička organizacija, Porto Montenegro i Centar za kulturu pa u toku leta turisti mogu očekivati gotovo svako veče program koji će ih zabaviti i opustiti.

„Biće mnogo zanimljivih stvari ovog leta. Mislim da ima dana kada se programi poklapaju, ali se trudimo da pratimo jedni druge i da ne pravimo jedni drugima konkurenciju. Kod nas će ovog leta biti organizovana premijera Koštane u režiji Kokana Mladenovića. Planirani su koncerti grupe Zemlja gruva, Nena Belana, grupe Zoster, MVP i Bane Lalić. A od 28. do 30. jula imamo nešto novo – Festival uličnih performera. Sezona će se završiti 23. avgusta nastupom grupe Mostar Sevdah Reuninon“, naglasila je ona.

Hotelijeri su već sada zadovoljni jer su hoteli puni pa se može očekivati da ova turistička sezona bude rekordna, smatra Moškov.

Herceg Novi je takođe spremno dočekao glavnu turističku sezonu, plaže su sređene, čiste, ugostitelji i hotelijeri zadovoljni.

Prema rečima direktorke turističke organizacije Herceg Novi Bojane Blagojević, gostima iz Srbije ovaj grad jedna je od omiljenih turističkih destinacija na crnogorskom primorju. To dokazuju u brojke, jer turisti iz Srbije čine oko 38 odsto ukupnog broja turista koji u toku letnje sezone borave u Herceg Novom.

Šta očekuje turiste u Boki Kotorskoj? 3

„Nama je drago zbog toga i trudimo se da svake godine poboljšamo našu ponudu, obogatimo sadržaj i približimo gostima iz Srbije. Sigruna sam da se gosti iz Srbije osećaju dobrodošli u Herceg Novom“, istakla je Blagojević.

I ove, kao i prethodnih godina, potrudili su se da u toku leta pripreme zabavan i zanimljiv program koji će sadržati mnoštvo kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija.

„Mi smo osmislili mnoštvo različitih pučkih manifestacija duž cele hercegnovske rivijere. Turisti će moći da probaju našu domaću hranu, da čuju dobru muziku, vide naše lepe mažuretkinje a biće tu i folklornih dešavanja“, naglasila je ona.

Direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić je najavila da će i ove godine, kao i prethodnih, kvalitet turističke ponude u toj zemlji biti na višem nivou a to se pre svega odnosi na kvalitet plaža.

„Prošle godine u Crnoj Gori imali smo 18 plaža koje su nosile prestižno obeležje ’plava zastavica’. Ove godine imamo 25 plaža koje nose to obeležje i svi u svetu znaju šta znači kad neka plaža nosi plavu zastavicu sa aspekta ponude i kvaliteta“, naglasila je ona i poželela lep odmor i boravak svima koji se odluče da letovanje provedu u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari