Šta predviđa plan uređenja arheološkog nalazišta na Belom brdu u Vinči? 1Foto: Beoinfo

Arheološko nalazište Belo brdu u Vinči, na području od 52 hektara u opštini Grocka, biće posebno uređeno i pripremljeno za posetioce kao i za dalja naučna istraživanja.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade Izmena i dopuna prostornog plana za to područje, a prema dokumentu o izgradnji arheološkog parka, saobraćajnih i infrastrukturnih površina, koji je sačinio Urbanistički zavod Beograda.

Arheološko nalazište Belo brdo predstavlja najznačajnije kulturno dobro u naselju Vinča, na samoj obali, koje krije ostatke kulture od ranog neolita (5800. godina stare ere).

Park koji je planiran, piše poslovni portal eKapija, biće kompleks koji čine arheološko nalazište, centar za posetioce, naučno-istraživački centar neolita i arheo park.

Samo nalazište imaće trijažni centar sa prostorom za trijažu arheoloških ostataka, terenski depo, prostor za obradu materijala, foto laboratoriju, laboratoriju za konzervaciju, radionicu i prateće prostore.

Centar za posetioce planiran je sa otvorenim i zatvorenim delom.

Jednospratni objekat na 1.700 kvadrata podrazumeva sve prostore namenjene za prihvat turista, kao i prostore za rad zaposlenih u centru, infocentar, prostorije za prezentaciju i predavanja, suvenirnice, kafeterije i prateće sadržaje.

Deo centra na otvorenom obuhvatiće površinu od dva ara, sa uređenim zelenim prostorom za izlaganje eksponata i prezentacije, a imaće i baštu za ugostiteljski deo, kao i druge sadržaje u funkciji centra za posetioce, navodi se u dokumentu.

Naučno-istraživački centar neolita, kao treća celina budućeg arheološkog parka, biće na prostoru na kojem se trenutno nalazi objekat stare osnovne škole koja nije u funkciji.

Uređena zelena površina biće četvrta celina koja posetiocima obezbeđuje pešački i biciklistički pristup do Centra za posetioce i celokupnog arheološkog parka.

Inače, strategijskim planom razvoja turizma Beograda planirano je i formiranje botaničke bašte u okviru arheološkog parka, kao i arheo-safari, zeleni lavirint, restoran na vodi…, ukoliko država nađe sredstava za te dodatne sadržaje, ali se oni u ovom dokumentu ne pominju.

Kako će arheološki park Belo brdo izgledati nećemo znati pre polovine septembra, s obzirom da je rok za predaju radova za izradu idejnog rešenja na konkursu raspisanom u martu, sa 8. avgusta pomeren na 4. septembar, podseća eKapija kojoj je potvrđeno da će objavljivanje rezultata tog konkursa umesto 1. biti 15. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari