Šta sa autom kada iz unutrašnjosti dolazite na aerodrom u Beograd? 1Foto: Pixabay

Dolazak na aerodrom u Beograd svojim autom, sa sobom nosi pitanje – šta sa autom? Tačnije pitanje je gde ostaviti auto, kako bi bio bezbedan, a da to pritom parking ne bude ni previše skup. Ovo je od posebne važnosti kada planirate da vaš auto ostavite parkiran duže vreme.

U suštini, pred vama su dve opcije, korišćenje parkinga aerodroma, ili privatnog parkinga u blizini aerodroma. Koje su mane i prednosti jednog, a koje drugog rešenja, otkrivamo u nastavku teksta.

Parking na aerodromu kao opcija – prednosti i mane

Parking na aerodromu je jedna od opcija za parkiranje vašeg automobila. Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu nudi nekoliko parking zona za putnike.

Najpovoljnija opcija je Kiss & Fly zona koja je namenjena kratkotrajnom besplatnom zadržavanju za iskrcavanje putnika, u trajanju do 5 minuta. Svako duže zadržavanje naplaćivaće se prema važećem cenovniku.

Pored Kiss & Fly zone, aerodrom nudi i druge zone za parkiranje, kao što su P1 Parking, P2 Parking, P3 Parking, G Garaža, P7 Parking i P11 Parking Tesla. Cene parkiranja se razlikuju u zavisnosti od zone i vremena zadržavanja.

Treba istaći da je veliki cenovni raspon prednost parkinga na aerodromu. Tako će vas, u slučaju da auto ostavljate u P11 zoni, parking koštati svega 300 dinara dnevno. Istina, ukoliko želite da vaš auto bude parkiran u garaži, za to ćete morati da izdvojite nimalo skromnih 3000 dinara po danu.

Najveća prednost ostavljanja auta na parkingu aerodroma je blizina aerodroma. Parking zone su udaljene svega nekoliko stotina metara (P7 zona je udaljena 300 metara od zgrade aerodroma). U slučaju da se opredelite da svoj auto parkirate u najudaljenijoj zoni, P11, do zgrade aerodroma možete iskoristiti besplatan šatl prevoz.

Projekat proširenja i modernizacije infrastrukture aerodroma u Beogradu uključio je i parkirališta, ša je sada dostupno 6 javnih parkinga i garaža. Ako se uzme u obzir da su parkinzi otvoreni za prijem vozila i naplatu 24/7 može se reći da aerdrom dobro odgovara na potrebe putnika u pogledu kapaciteta i uslova za prijem i naplatu.

Međutim, dolazimo do najveće mane aerodroma, a to je bezbednost automobila. Naime sve parking zone su otvorene, a samo jedna ima video nadzor (P11). Stoga ovo može da bude potencijalna briga ukoliko planirate da vaš auto ostavljate više dana ili nedelja.

Drugo, može da vas zadesi gužva na parkingu tokom sezone odmora, što može dovesti do kašnjenja na let. Ovaj potencijalni problem može da se reši rezervacijom parking mesta, ali je problem u tome što samo u parking zoni, P3 može da se izvrši rezervacija mesta.

Privatni parking servisi – alternativa ili možda prva opcija?

Privatni parking aerodrom Beograd se razvio iz potrebe da se odgovori na one potrebe putnika, na koje parking u okviru aerodroma ne može da odgovori, barem za sada. I ovde pre svega mislimo na bezbednost, i ovo je upravo najveći adut, odnosno prednost privatnih parking servisa.

Naime privatni parking servis je koncipiran tako da putničkim automobilima obezbeđuje otvorena, ali ograđena parking mesta. Kao dodatni garant bezbednosti ovi parkinzi uglavnom poseduju video nadzor, ali i čuvare. Komunikacija sa operaterima parking servisa se može obavljati 24/7, pa u svakom trenutku, dok ste na putu možete proveriti stanje vašeg automobila.

Druga prednost privatnih parkinga jeste dostupnost, tačnije mogućnost rezervacije. Naime, gotovo svi privatni parkinzi nude mogućnost online rezervacije mesta. Na ovaj način ne morate brinuti da li će vas čekati parking mesto, čak i u jeku sezone.

Ono što može da bude mana privatnih parkinga jeste njihova lokacija. Svi ovi parkinzi se nalaze u Surčinu i Ledinama, ali su svakako toliko udaljeni da vam je potreban prevoz do aerodroma. Međutim, kako bi odgovorili potrebama klijenata privatni parking servisi nude uslugu prevoza do aerodroma. Među njima ima čak i onih, poput recimo Carport parkinga, koji uslugu transporta do aerodroma i sa aerodroma do parkinga ne naplaćuju svojim klijentima.

Na samom kraju, dolazimo do cene privatnih parkinga. One se svakako razlikuju od parkinga do parkinga i uslovljene su u velikoj meri uslugama koje određeni parking pruža. Važno je, međutim da napomenemo da se cena smanjuje u skladu sa dužinom boravka vašeg automobila. Pa tako cena parkinga za period od 10 dana, koliko prosečno traje odmor, bi iznosila oko 4500 dinara, odnosno 450 dinara po danu.

Kada sve ovo sumiramo, ukoliko dolazite na aerodrom u Beograd iz unutrašnjosti, i vaše zadržavanje neće da potraje, onda je za vas bolji izbor parking na beogradskom aerodromu.

Međutim, ukoliko planirate da ostajete više dana, ili čak nedelja, onda će, pre svega zbog beznednosti vašeg automobila bolji izbor biti privatni parking. Važno je samo da nekoliko dana pre puta istražite ponudu privatnih parkinga i uporedite nivo usluga i cena, pošto mogu varirati od parkinga do parkinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.