Šta se najbolje prodavalo na pijacama od početka godine 1Foto: Beta/Dragan Gojić Ilustracija

Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji za prvih devet meseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne, veći je za 4,4 odsto.

U tom periodu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, u ukupnom prometu povrće je učestvovalo sa više od 33 odsto, voće i grožđe su činili 20 odsto prometa, živina i jaja 13,6 odsto, mleko i mlečni proizvodi 13,5 odsto.

Najveći rast prometa zabeležen je kod prerađivina od voća, veći od 28 odsto, ali su se i med i proizvodi od meda u istom periodu prodavali za čak 27 odsto više nego godinu dana ranije.

I žitarice, mleko i meso, ali i povrće i voće beležile su rast prometa, dok su se jedino drva prodavala manje i to 35 odsto manje od početka ove godine nego u prvih devet meseci prošle.

Gledano po određenim proizvodima, slika je šarenolika, najveći rast prometa imali su prodavci pomorandži (27 odsto), kajmak se prodavao 21 odsto više, kao i med, dok je tražnja veća bila i za pasuljem, kukuruznim brašnom, orasima, limunom i jajima.

Promet na pijacama je za prvih devet meseci ove godine pao kada se radi o krompiru, paradajzu, krastavcima, kupusu, ali i breskavama i siru. Najveći pad prometa, od 45 odsto, zabeležili su prodavci ogrevnih drva na pijacama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari